Afvallen met koffie en thee: zo doe je dat

Afvallen met behulp van koffie en thee, het bestaat! En nee, je hoeft niet je dagelijkse maaltijden te laten staan of ineens flink te gaan sporten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat zwarte koffie en groene thee bijdragen aan een versnelde stofwisseling. Hoe dit werkt en hoe je het maximale resultaat bereikt, lees je hieronder.

Afvallen wordt vaak gezien als een zware opgave, waarbij je veel moet opgeven en vooral ook veel moet doen. Zo mag je vaak geen lekkere dingen meer eten, moet je je maaltijden minimaliseren, je aan een strikt dieet houden of vijf dagen in de week naar de sportschool. Wij gaan nu niet roepen dat dit complete onzin is, maar een paar kilootjes afvallen kan ook een stuk eenvoudiger. Zwarte koffie en/of groene thee drinken is een goede eerste stap naar gewichtsverlies en kost je nul moeite. Sterker nog: waarschijnlijk dronk je al regelmatig een bakkie pleur of een kopje thee. Je hoeft er dus nauwelijks iets extra’s voor te doen. Maar wat is het effect van zo’n kopje cafeïne?

Stofwisseling versnellen met voeding

Uit een recent onderzoek van Medical News Today is gebleken dat de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een verbeterde en/of versnelde stofwisseling. Een snellere stofwisseling vermindert de kans op obesitas, zorgt dat je meer calorieën verbrandt en draagt bij aan het verliezen van lichaamsgewicht. De voedingsmiddelen die in dit onderzoek zijn getest, zijn ook nog eens goed verkrijgbaar en doen geen aanval op je portemonnee. Zo zouden eieren, linzen en broccoli bijdragen aan een verbeterde en/of versnelde stofwisseling, maar geldt dit ook voor koffie en groene thee. In beide dranken speelt de cafeïne een grote rol, maar dat zijn niet de enigste werkzame stoffen.

Afvallen met behulp van koffie en groene thee

Groene thee beschikt over een tal van goede eigenschappen voor lichaam en geest, die regelmatig door wetenschappelijke onderzoeken worden aangetoond. Ook afvallen behoort tot één van de punten waarbij groene thee kan helpen. Onthoud echter dat groene thee een natuurlijk product is, waardoor je geen wonderen moet verwachten. Alleen groene thee drinken zal dus niet voldoende zijn om op korte termijn meerdere kilo’s af te vallen. Maar combineer je het met gezond eten en sporten, dan zal groene thee een extra steentje bijdragen aan de vetverbranding. Ditzelfde geldt voor zwarte koffie, waar cafeïne de meest behulpzame stof is in het afvalproces. Decaf-varianten zullen dus geen effect zaaien. Datzelfde geldt ook wanneer je suiker of room toevoegt aan je koffie. Enkel zwarte koffie draagt bij aan een versnelde stofwisseling. Maar hoeveel groene thee en koffie moet je drinken?

Afvallen is niet iets dat je in één dag bereikt, dus je zal het drinken van zwarte koffie en groene thee moeten doortrekken over een langere periode. Hoeveel je van beide dranken wenst te drinken, is aan jou, maar drink niet té veel. Groene thee bevat namelijk ook stoffen waarvan je er niet teveel in je lichaam mag hebben. Beperk het drinken van groene thee dus tot zo’n drie á vijf koppen. Drink eventueel nog twee kopjes zwarte koffie en je hebt een goede balans te pakken. Houd wel in je achterhoofd dat enkel het drinken van deze dranken niet voldoende gaat zijn om meerdere kilo’s af te vallen in korte tijd. Zwarte koffie en groene thee moeten gezien worden als een hulpmiddel, dat het proces kan versnellen.

Wat zijn de effecten van koffie op afvallen?

Koffie is altijd al omstreden geweest wanneer het gaat om afvallen. De één zegt dat het zwarte goud een boosdoener is wanneer je gewicht wilt verliezen, terwijl de ander zweert bij de positieve effecten van koffie. De waarheid ligt echter in het midden: koffie kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op het proces van afvallen. Maar bij de juiste hoeveelheid helpt zwarte koffie je om gewicht te verliezen.

Koffie bevat cafeïne, een stofje dat je alerter maakt, maar ook bijdraagt aan een versnelde stofwisseling. Na het drinken van een kop koffie, worden mensen over het algemeen actiever. Dit zorgt ervoor dat je automatisch meer calorieën verbrandt. Daarnaast functioneert koffie, net als een sigaret, als milde eetlustremmer. Mensen die koffie drinken, zullen minder snel geneigd zijn te snacken, mede omdat de koffie ervoor zorgt dat je lichaam een verzadigd gevoel krijgt. Wanneer je koffie wilt inzetten als hulpmiddel bij het afvallen, weet dan dat je alleen effect kunt zaaien met zwarte koffie. Laat de suiker, room en melk dan ook achterwege. Drink daarnaast met mate om de gunstige effecten te behouden.

Wat zijn de effecten van groene thee op afvallen?

Groene thee staat al jarenlang te boek als een heerlijke, maar tevens gezonde warme drank. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat groene thee verschillende positieve effecten heeft op zowel lichaam als geest. Zo heeft het drankje een anti-bacteriële werking, is het kankerremmend en beschermt het tegen diverse aandoeningen en kwaaltjes. Groene thee is tevens een uitstekend middel bij misselijkheid, pijn en stress. Ook zorgt de L-theanine in groene thee ervoor dat je beter slaapt, waardoor je overdag fitter bent. En wat te denken van de preventieve werking bij ziektes als alzheimer, mltiple sclersos (MS) en parkinson? Het lijkt niet op te kunnen bij de groene thee!

Met betrekking tot het afvallen, speelt het stofje ECGC een grote rol. Deze stof zorgt ervoor dat vet geoxideerd wordt, waardoor je lichaam het vet sneller kan gebruiken als energiebron. Hierdoor wordt het afvalproces versneld. Ook helpt groene thee bij het versnellen van de stofwisseling, wat eveneens gunstige effecten heeft op het afvallen. Onderzoekers van Maastricht UMC+ hebben tevens vastgesteld dat het stofje resveratrol, dat aanwezig is in o.a. druiven en wijn, in combinatie met groene thee zorgt voor een toename van de vetverbranding. Groene thee kan bovendien helpen bij het voorkomen van een opgeblazen buik, lees hier de tips.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN