Afwasmachine reinigen: 3 tips om je vaatwasser schoon te krijgen

Vaatwassers en afwasmachines zijn al jarenlang hét middel om snel en zonder moeite je vaat schoon te krijgen. Het is enorm handig dat het apparaat jouw servies schoonmaakt, maar wie maakt het apparaat schoon? Een vaatwasmachine dient ook eens in de zoveel tijd gereinigd te worden. Maar wat zijn de makkelijkste en goedkoopste manieren om dit te doen?

Waarom een vaatwasser reinigen?

Een beetje vaatwasser kan jarenlang dienst doen, mits je hem regelmatig schoonmaakt. Het apparaat wordt namelijk dagelijks geconfronteerd met etensresten, en hoewel hij er voor gemaakt is om dit te reinigen, hoopt zich toch vuil op in de machine. Maak je afwasmachine nooit schoon, dan hebben etensresten, kalk en vet vrij spel. Hierdoor kunnen ook de filters en afvoeren verstopt gaan zitten, waardoor je vaat niet meer schoon naar buiten komt of gaat stinken. Zo af en toe je vaatwasser reinigen, is dan ook een must.

Hoe vaak moet je de afwasmachine schoonmaken?

De frequentie waarmee je jouw vaatwasmachine moet schoonmaken, is van verschillende factoren afhankelijk. Heb je een nieuw of duur apparaat, dan kan deze wel eens voorzien zijn van goede filters en/of een antibacterieel programma. In dat geval zorgt de machine er zelf al voor dat er zo min mogelijk rotzooi achterblijft. Heb je een oude of goedkope machine, dan zal er op deze gebieden waarschijnlijk bespaard zijn en heeft het apparaat meer onderhoudsaandacht nodig.

Daarnaast is het gebruik van je vaatwasser essentieel voor het bepalen van de schoonmaakbeurt. Gebruik je hem één keer in de week of één keer per dag? Het mag van vanzelfsprekend zijn dat een afwasmachine die vaak gebruikt wordt, ook vaker schoongemaakt moet worden. Tot slot ligt het er nog aan hoe jij de vaat in de machine stopt. Stop je de vieze vaat er linea recta in of spoel je de borden en pannen eerst snel af onder de kraan?

Afhankelijk van bovenstaande factoren kun je – al dan niet met natte vingerwerk – bepalen hoe vaak je jouw vaatwasser ongeveer moet reinigen. Gemiddeld gezien wordt het aanbevolen om dit iedere twee of drie maanden te doen.

Hoe de vaatwasmachine reinigen?

Er zijn verschillende manieren om je vaatwasser schoon te maken. Dit kan met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, maar ook met speciaal gefabriceerde tabletten die je in vrijwel iedere supermarkt kunt kopen. Deze reinigingstabletten zijn misschien het makkelijkst, maar ook gelijk het duurst. En vaak bevatten deze tabletten dezelfde ingrediënten die jij gewoon in huis hebt. We hebben even een paar opties voor je op een rijtje gezet.

#1 Vaatwasser schoonmaken met azijn en citroen

Het is misschien wel de goedkoopste en makkelijkste manier: je afwasmachine reinigen met azijn en citroen. Hoe doe je dit? Haal de filter uit je machine, verwijder overgebleven etensresten uit het apparaat, reinig het filter en plaats hem terug. Giet vervolgens een scheut azijn in de vaatwasser en leg tevens een paar schijfjes citroen in de machine, bijvoorbeeld in het bestekbakje. Zet je afwasmachine, uiteraard zonder vaat, aan op de hoogste stand en hij zal weer blinken als nooit tevoren.

#2 Afwasmachine reinigen met baking soda

Baking soda is echt een alleskunner in huis en zeker een must voor je keukenkastje. Zo helpt het ook uitstekend bij het reinigen van je vaatwasser. Het wordt zelfs door HG aanbevolen op hun website. Wat moet je doen? Doe één theelepel baking soda in het bakje waar normaal het vaatwastablet of de zeep ingaat. Gebruik niet meer baking soda, want te veel van dit goedje kan de rubbers en het plastic aan de binnenkant van de machine aantasten. Zet vervolgens de machine, zonder vaat, aan op de hoogste stand. Ook dit moet resultaten in een blinkende machine.

#3 Vaatwasmachine met reinigingstablet schoonmaken

De laatste optie, is misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing. Echter, het is ook gelijk de duurste. In de supermarkt en in diverse drogisterijen, zijn reinigingstabletten te koop. Hoewel er behoorlijk wat verschillende merken – en dus ook prijzen – zijn, is de inhoud van zo’n reinigingstablet vaak grotendeels hetzelfde. Geef dus niet te veel geld uit. Ook hier geldt: eerst filter eruit halen, schoonmaken en dan het reinigingstablet erin. Zet je vaatwasser op de heetste stand en voilà !

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN