Bananen bewaren: zo maak je ze langer houdbaar

Bananen zijn één van meest gegeten fruitsoorten ter wereld. Ook in Nederland zijn we er dol op, en dus vinden we ze terug in vrijwel alle supermarkten en marktkramen. Toch gebeurt het vaak dat we bananen weggooien, vaak met als reden dat ze bruin en beurs zijn geworden. Dus hou kun je nu de houdbaarheid van je bananen verbeteren? En wanneer zijn ze het gezondst en lekkerst?

Gele, groene of bruine bananen

De banaan staat op de derde plaats in het lijstje van populairste fruit van Nederland. De vrucht is dan ook in alle soorten en maten te verkrijgen. Zo hebben we onder meer de bakbanaan, de rode banaan, de babybanaan en de dessertbanaan. In Nederland is men het meest bekend met wat men in Suriname de bacove noemt, de vrucht die rechtstreeks uit haar schil gegeten kan worden. Deze banaan zien we vaak in drie verschillende kleuren: geel, groen en bruin. Maar wat is nu precies het verschil en wanneer is de banaan het gezondst en op zijn lekkerst?

De groene banaan: vol met zetmeel en gezonde bacteriën

De groene bananen zijn degene die nog onrijp zijn. Onrijp betekent in dit geval echter niet dat ze niet gegeten kunnen worden. Juist omdat bananen snel bederven, worden ze al onrijp geoogst en naar Europa gebracht. In de tussentijd, en soms zelfs nog in de supermarkt, rijpen de bananen verder. Is een onrijpe banaan gezond? Jazeker. De groene variant zit nog boordevol zetmeel, omdat de enzymen dit tijdens het rijpingsproces nog moeten omzetten in enkelvoudige suikers. Het eten van de groene banaan is daarom erg goed voor bijvoorbeeld diabetici. Daarnaast bevat de groenen banaan bacteriën die de gezondheid van de dikke darm ten goede komen.

De gele banaan: zoeter en beschermt tegen kanker

De gele banaan is de meest bekende banaan in ons land en dat komt mede omdat deze ook het meest gewild is. De gele variant is rijp en daardoor ook een stuk zoeter. Het zetmeel is inmiddels door de enzymen afgebroken en omgezet tot natuurlijke suikers. Dit is dan ook duidelijk te proeven. Daarnaast zijn er in de gele banaan door wetenschappers antioxidanten en anti-kanker eigenschappen aangetroffen, die niet zijn gevonden in de groene banaan. Hoewel de gele banaan vaak gezien wordt als de lekkerste variant, is het niet de gezondste variant. Dit is namelijk de bruine banaan.

De bruine banaan: niet verrot, wel gezond

Helaas zien we nog steeds dat mensen bananen met bruine plekken vaak linea recta naar de prullenbak verplaatsen. Wat moeten we immers met verrotte bananen, deze gaan we toch niet meer opeten? Juist wel! De bananen met bruine plekken zijn veruit de gezondste variant. Deze banaan bevat het meeste van het stofje Tumor Necrose Factor, beter bekend als TNF. Dit is een stofje dat kanker bestrijd, door lichaamscellen richting geïnfecteerde en ontstoken gebieden te sturen. Hiermee wordt voorkomen dat tumorcellen zich verder kunnen ontwikkelen en verspreiden. Daarnaast bevat de bruine banaan een hoog niveau van antioxidanten, dat weer goed is voor ons immuunsysteem. Tot slot helpt deze banaan bij klachten als een verhoogde bloeddruk, maagzuur, ijzertekort, koorts, verstoppingen, maagzweren, vermoeidheid en depressies. Denk dus nog even na voordat je deze banaan weggooit.

Tips om bananen langer te bewaren

Nu je weet wanneer een banaan eetbaar en gezond is, wil je de vruchten natuurlijk zo lang mogelijk kunnen bewaren. Hoewel bruine bananen zeker nog niet weggegooid hoeven te worden, vind je ze misschien gewoon niet lekker en dus wil je voorkomen dat ze overrijp worden. Het is echter niet alleen het rijpingsproces waar je rekening mee moet houden. Bananen zijn namelijk enorm fragiel en kwetsbaar. Stoot ze ergens tegenaan en je hebt al een beurse plek. Hoe voorkom je dit en houd je je bananen het langste goed? Wij geven je een paar tips.

#1: Bananen niet samen bewaren met ander fruit

Gooi jij je banaantjes altijd in de fruitschaal, samen met de appels en de peren? Niet doen. Verschillende soorten fruit stoten het stofje ethyleen uit, dat ervoor zorgt dat ze kunnen rijpen. Fruit kan echter ook rijpen van het ethyleen van ander fruit. Hoe meer fruit je bij elkaar legt, hoe sneller alles rijpt. En dat wil je niet, dus leg de bananen apart van je andere fruit. Zo kan het alleen nog rijpen door haar eigen gas, en dat gaat een stuk minder snel dan als ze overladen worden door ethyleen.

#2: Behandel bananen alsof ze van glas zijn

Oke, deze tip klinkt misschien een beetje raar, maar het is wel de waarheid. Bananen zullen weliswaar niet breken bij een stootje, maar ze krijgen wel direct een beurse plek. Deze plekken versnellen het rijpingsproces en zo krijg je dus sneller overrijpe bananen. Wees dus voorzichtig met je bananen. Dat begint al op het moment dat je ze in je winkelmandje legt bij de supermarkt.

#3: Bananen in de koelkast of vriezer bewaren

Vaak wordt gezegd dat je bananen niet in de koelkast moet bewaren, omdat ze dan snel donker worden. Dat laatste klopt, maar juist doordat je de bananen gekoeld bewaard, behouden ze hun goede structuur. De schil wordt inderdaad zwart, maar de vrucht zelf blijft in tact. Dat je ze niet in de koelkast kunt bewaren is dus een fabeltje. Sterker nog: bananen worden na hun oogst juist gekoeld verscheept richting Europa, omdat dat de houdbaarheid ten goede komt.

Naast de koelkast, kun je bananen ook in de vriezer bewaren. Dit geldt voor heel veel voedselwaren waarvan je de houdbaarheid wilt verlengen. Wil je de banaan in een bakje of zakje in de vriezer bewaren? Snij de banaan dan eerst in plakjes en leg deze op een velletje bakpapier in de vriezer. Haal ze er na ongeveer een uur weer uit en doe ze dan pas in een bakje of zakje. Hiermee voorkom je dat ze aan elkaar vast gaan plakken.

#4: Koop bananen op de juiste manier

Het ligt eraan hoe je jouw banaan het liefst eet, maar omdat het merendeel van de Nederlanders toch kiest voor de gele variant, kun je bananen met bruine plekken het beste laten liggen. Deze zitten namelijk al verder in hun rijpingsproces en zullen dus sneller de transformatie van geel naar bruin maken. Kies voor gave bananen, die tussen groen en geel inzitten. Bij deze variant hoef je niet lang meer te wachten totdat ze rijp zijn, maar je weet ook zeker dat je ze nog een tijdje kunt bewaren.

#5: Bedek de bovenkant van een tros bananen

Zoals eerder in dit stuk uitgelegd, rijpen bananen door het gas ethyleen dat ze uitstoten. Dit stofje wordt afgegeven aan de bovenkant van de baan, bij het steeltje. Door dit gedeelte af te dekken, bijvoorbeeld met een plastic zakje of een stuk aluminiumfolie, komt er minder ethyleen vrij en dus rijpen de bananen minder snel. Hierdoor zijn ze langer houdbaar. Eet smakelijk!

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN