Black Mirror seizoen 5: een redelijk vervolg op voorgaande delen

Deze week verscheen het vijfde seizoen van de hitserie Black Mirror op Netflix. Als we de interactieve aflevering Bandersnatch meetellen, dan kent het nieuwe pakket vier afleveringen. Echt bingewatchen is er dus niet bij, maar hebben de programmamakers wel kwaliteit afgeleverd? Jazeker. Steekt het seizoen boven haar voorgangers uit? Nee, dat niet.

Black Mirror seizoen 5 bestaat eigenlijk maar uit drie afleveringen en hiermee herhaalt de serie haar trend uit de eerste twee seizoenen, toen er ook steeds slechts drie afleveringen werden gebracht. Kwaliteit boven kwantiteit, zo moeten de programmamakers hebben gedacht, maar is ze dat gelukt? Die vraag moet ieder voor zich beantwoorden, maar een feit is dat Charlie Brooker en Colm McCarthy, de twee eindverantwoordelijke voor de serie, een meer sentimentele weg zijn ingeslagen. Waar in de voorgaande seizoenen de nadruk nog veelal lag op de grote risico’s die kleven aan onze hedendaagse technologie, zoekt seizoen 5 meer de emotionele kant op. In de drie afleveringen staan liefde, relaties en emotionele pijn centraal.

Waar gaan de afleveringen over?

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen heet Striking Vipers en gaat over twee vrienden die verslaafd raken aan een virtual reality-game. In het spel bedrijven ze de liefde met elkaar en dit zorgt voor de nodige spanningen in het echte leven. Het tweede deel, genaamd Smithereens, gaat over een Londense taxichauffeur die iemand van een groot socialmediabedrijf ontvoerd om zo een gesprek met de grote baas af te dwingen. De derde en tevens laatste aflevering draagt de naam Rachel, Jack and Ashley Too, en gaat over een eenzame tiener die verslaafd raakt aan een robotpop die qua karakter is gebaseerd op haar popidool Ashley O.

Is seizoen 5 een succesvol vervolg?

Het lijkt er een klein beetje op of programmamaker Brooker door zijn ideeën heen was en het over een andere boeg heeft moeten gooien om seizoen 5 te kunnen realiseren. De nieuwe afleveringen zijn zeker niet slecht, maar zo pakkend als sommige van haar voorgangers, zijn ze niet. Ook de echte spanning, waarmee we in eerdere seizoenen dikwijls geconfronteerd werden, is er niet. Het feit dat Black Mirror voor dit seizoen uit een ander vaatje heeft getapt, maakt niet dat deze met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Willen wij een seizoen 6? Absoluut! Maar een nieuwe brainstormsessie van de schrijvers zou geen kwaad kunnen.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN