Bugatti Chiron: de snelste auto ter wereld in 2019

Ferrari, Porsche, Lamborghini: ze brengen allemaal bloedmooie, dure, maar bovenal snelle straatauto’s uit. Maar welke auto is nu als snelste getest in 2019? Wij zochten het uit en kunnen alvast één ding verklappen: geen van bovengenoemde merken komt met haar bolides in de buurt van welke auto te boek staat als snelste ter wereld: de Bugatti Chiron.

Bugatti Chiron (460 km/u)

De Bugatti Chiron is momenteel de snelste auto van deze aardkloot. De tweezitter van Franse makelij werd in 2016 geïntroduceerd en was de opvolger van de Bugatti Veyron. De bloedsnelle bolide is vernoemd naar Louis Chiron, een oud-Formule 1-coureur uit Monaco. De topsnelheid van deze wagen is begrensd op 420 km/u, maar in theorie – en tevens afhankelijk van de omstandigheden – moet hij de 460 km/u kunnen aantikken. Binnen 2,4 seconden kan de Chiron van 0 naar 100 kilometer per uur gaan.

Onder de motorkap

Maar wat ligt er zoal onder de motorkap, waardoor de Chiron deze hoge topsnelheid kan bereiken? In ieder geval een W16 8 liter benzinemotor en een Haldex-vierwielaandrijvingssysteem, die zowel de voor- als achterwielen in gang zet. De krachtbron kan volgens de website van Bugatti een vermogen van 1500 PK leveren. De motor is in de basis dezelfde als die van de Bugatti Veyron, maar is flink opgepoetst. Zo hebben de turbo’s bijvoorbeeld een maximale druk van 1,85 bar. De motor heeft zo’n 42 seconden nodig om je van 0 naar 400 kilometer per uur te stuwen. Niet slecht!

Prijskaartje

Wie de snelste auto ter wereld aan zijn of haar inventaris wil toevoegen, moet met een goed gevulde portemonnee over de brug komen. De eerste exemplaren van de Bugatti Chiron werden voor een beginprijs van 2,4 miljoen dollar in de markt gezet, maar later werd dit bedrag verhoogd naar 2,7 miljoen dollar. Wil je hem op een Nederlands kenteken zetten, dan loopt dit bedrag nog verder op. Mocht je de Chiron in huis willen halen, dan moet je wel snel zijn. Bugatti heeft de productie namelijk begrensd op 500 stuks, waarvan er eind 2017 al 300 in bestelling stonden. 200 hiervan waren al besteld nog voordat de productie van de Chiron begonnen was.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN