Donald Trump haalt uit naar Greta Thunberg en Nederland is klaar met klimaatgekte

Gisteren vond in New York de VN-klimaattop plaats en daar was veel aandacht voor milieuactiviste Greta Thunberg. Zij gaf een speech waarin ze de verschillende wereldleiders flink aanviel. Haar betoog kon op luid applaus rekenen vanuit de zaal, maar over het algemeen is men niet erg te spreken over de ‘act’ van Thunberg. Onder hen bevindt zich ook Donald Trump, die via Twitter uithaalde naar de 16-jarige.

Thunberg sprak de wereldleiders toe vanaf het podium en kwam met een waslijst aan verwijten. “Ik zou hier niet moeten zijn, ik had op school moeten zitten aan de andere kant van de oceaan”, zo begint ze. “Toch komen jullie naar ons, de jonge mensen, voor hoop. Hoe durven jullie? Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie woorden die niets betekenen.” De speech van de 16-jarige Zweedse ging per direct viral en creëerde een enorme heisa op het internet. Haar betoog, die je hieronder kunt bekijken, lijkt echter niet gewenste effect te zaaien. Op social media is te lezen dat men nu wel eens klaar is met de overdreven hysterie rondom de klimaatverandering.

De speech van Thunberg wist ook Donald Trump, president van de Verenigde Staten, niet te imponeren. Hij schreef op Twitter een sarcastisch bericht, waar hij – naast enige kritiek – ook veel bijval op kreeg. “Ze ziet eruit als een erg gelukkige jonge meid die uitkijkt naar een zonnige en fantastisch toekomst. Zo mooi om te zien”, zo valt te lezen in bericht van Trump. Niet iedereen kan het sarcasme van de president waarderen, maar de 73-jarige wereldleider krijgt ook veel steun. “Het zou een misdaad moeten zijn om kinderen in te zetten voor propaganda. Globalisten moeten stoppen met deze onzin. Laat kinderen met rust”, zo luidt één van de reacties.

Het internet staat inmiddels vol met berichten van mensen die vinden dat Thunberg puur voor het karretje is gespannen van de klimaatactivisten. De speech wordt dan ook veelal omschreven als een act, waarin bijster slecht geacteerd wordt. Ook denkt menigeen dat Thunberg is gehersenspoeld en daardoor geen idee heeft waar ze mee bezig is. “Je gaat toch kijken naar haar gedrag en niet naar haar boodschap”, zo zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland. Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma sluit zich hierbij aan: “Het lijkt wel een auditie voor één of ander nieuwe televisie-programma.” Geacteerd of niet, de 16-jarige Thunberg was in ieder geval niet erg blij met de aanwezigheid van Trump, zo is op onderstaande beelden goed te zien.

Nederland lijkt klaar met Gutenberg en klimaatgekte

Niet alleen Trump weigerde gisteren inhoudelijk te reageren op hetgeen Thunberg te melden had, maar ook Nederland lijkt een beetje klimaatmoe te worden. Veel mensen geloven niet meer in de hype rondom de klimaatverandering. Ja, het klimaat verandert in lichte mate, maar men begint zich ook te realiseren dat al onze inspanningen om dit te voorkomen slechts een druppel op de gloeiende plaat zijn. Het overdreven toneelstukje van Thunberg lijkt dan ook niet aan te slaan en roept veelal irritatie op. Onderstaand hebben we een aantal tweets van onze mede-burgers op een rijtje gezet.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN