Groningen geteisterd door enorme aardbeving

In Groningen werd men vanochtend haar bed uitgetrild door een hevige aardbeving. Volgens het KNMI ging het hier om bevingen met een kracht van 3,4. Hiermee komt de aardbeving binnen in de top 3 van meest hevig aardbevingen in Groningen aller tijden.

De meeste mensen lagen nog te slapen toen zij omstreeks 05.45 op een onnatuurlijke manier werden gewekt. Enkele minuten later regende het berichten bij de redactie van RTV Noord. Mensen uit verschillende dorpen in Groningen lieten weten de beving te hebben gevoeld. De meldingen kwamen onder andere uit Haren, Bedum, Winsum, Ten Boer, Appingedam en de stad Groningen. Volgens het KNMI lag het epicentrum bij Westerwijtwerd. Inmiddels zijn er al ruim 3000 schademeldingen gedaan.

“De beving die vanochtend plaatsvond, komt nu in de top 3 van zwaarste bevingen in Groningen”

Läslo Evers (KNMI)

Läslo Evers is seismoloog (iemand die zich bezighoudt met het bestuderen, beschrijven en meten van seismische golven bij aardbevingen) bij het KNMI en spreekt van één van de zwaarste bevingen die Groningen ooit heeft getroffen. “De beving die vanochtend plaatsvond, komt nu in de top 3 van zwaarste bevingen in Groningen. Het zal ongetwijfeld schade hebben veroorzaakt”, zo wordt hij geciteerd op de website van de NOS.

Ook Premier Mark Rutte werd ingelicht over het nieuws en noemt de aardbeving bij het tv-programma Goedemorgen Nederland “verschrikkelijk”. Inmiddels is het SodM, Staatstoezicht op de Mijnen, begonnen met het verzamelen van gegevens omtrent de aardbeving. Op basis van hun bevindingen zal worden bepaald of de gaswinning in Groningen, die toch al omstreden is, moet worden teruggeschroefd. De Veiligheidsregio Groningen heeft aan mensen in de getroffen regio’s gevraagd of zij bij hun medemens een oogje in het zeil willen houden. De zwaarste aardbeving in Groningen dateert van 2012, toen in Huizinge een kracht van maar liefst 3,6 werd gemeten. De beving van vanochtend was vergelijkbaar met een eerdere beving in 2018, toen in Zeerijp.

Op Twitter valt te lezen dat menigeen geschrokken is door de bevingen van vanochtend. “Adrenaline en het hele huis wakker”, zo schrijft Mark. “Krakend kozijn met doffe dreun, gevolgd door schudden in bed. Het duurde 3 tot 5 seconden”, luidt de reactie van Erik. “Dit moet echt stoppen. De regering brengt ons nodeloos in gevaar”, zo laat Gerhard weten, die de Groningse vlag inmiddels halfstok heeft gehangen. Hij is niet de enige: in vrijwel heel Westerwijtwerd heeft men de vlag laten zakken.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN