Knakworsten: wat zit erin en hoe worden ze gemaakt?

Knakworsten, we eten ze allemaal wel eens, maar niemand lijkt exact te weten wat de ingrediënten van dit vleesstaafje zijn. En hoe worden knakworsten eigenlijk gemaakt? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot een aantal verrassende – en ook wel enigszins schokkende – conclusies.

Ingrediënten knakworst

Wie denkt dat een knakworst puur vlees is, zit er gruwelijk naast. Sterker nog: eigenlijk kun je de knakworst niet eens als écht voedsel bestempelen. Ja, er zit inderdaad vlees in, maar er wordt tegenwoordig zoveel rotzooi aan toegevoegd, waardoor het vlees slechts één van de vele ingrediënten wordt die in de knakworst zit. Een goede knakworst dient immers een knak als geluid te geven bij het breken, maar de meeste knakworsten van tegenwoordig zijn hier te slap voor, mede omdat er in plaats van schapendarm een goedkopere variant gebruikt wordt. Daarnaast wordt er voor knakworsten vaak restvlees gebruikt. Hieronder een lijstje met wat er zoal aan een knakworst wordt toegevoegd, alvorens deze op je bordje verschijnt:

 • Resten varkens-, rund- , kippen-, of kalkoenvlees
 • Water
 • Zetmeel
 • Zout
 • Smaakstoffen
 • Stabilisator (E451, E452)
 • Specerijen
 • Rundercollageen of varkenshemoglobine
 • Smaakversterker (E621, ook bekend als ve-tsin)
 • Anti-oxidant E301
 • Conserveermiddel E250

Een gemiddelde knakworst bevat per 100g zo’n 200 Kcal, 5,5 gram koolhydraten, 13 gram eiwit, 14 gram vet en 1,0 gram natrium. Dit verschilt echter per merk, de gebruikte vleessoort en de hoeveelheid toegevoegde ingrediënten.

Hoe wordt een knakworst gemaakt?

Om te zien hoe knakworsten worden gemaakt, verwijzen we je door naar onderstaande beelden. Of je na het zien van deze video nog steeds graag knakworstjes verorberd, is geheel aan jou.

Zijn knakworsten gezond?

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: nee. Knakworsten bestaan in de basis weliswaar uit vlees, maar voor de rest is het gewoon een verzameling van ongezonde ingrediënten. Moet je dan direct stoppen met het nuttigen van knakworsten? Nee, zo erg is het nu ook weer niet. Daarnaast zijn aan vrijwel alle levensmiddelen ongezonde dingen toegevoegd. Eet daarom gevarieerd en verantwoord.

Wel worden knakworsten de laatste tijd steeds vaker in verband gebracht met kanker. Bij de Wereldgezondheidsorganisatie WHO staat bewerkt vlees, waaronder de knakworst, inmiddels op één lijn met asbest, sigaretten en röntgenstralen. Dat verwerkt vlees nu in dezelfde categorie als roken en asbest staat, betekent echter niet dat het ook even schadelijk is. Het wil slechts zeggen dat er geen twijfel meer bestaat over de samenhang tussen de consumptie ervan en het oplopen van kanker. Wie dagelijks 50 gram verwerkt vlees eet, verhoogt zijn kans op darmkanker met 18 procent, zo meldt Trouw.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN