Nations League: EK-ticket voor Nederlands elftal mogelijk?

De UEFA Nations League is een fonkelnieuw landentoernooi dat de doorgaans saaie oefeninterlands vervangt. Maar omdat de opzet van het toernooi nogal ingewikkeld in elkaar steekt, weet niet iedereen wat er nu precies te winnen valt. Zo heerst onder meer de vraag: kan Oranje zich via de Nations League kwalificeren voor het Europees Kampioenschap? Wij zochten het uit.

Wat is het doel van de Nations League?

De Nations League werd in 2011 door de UEFA bedacht als alternatief voor oefeninterlands. Het toernooi moest ervoor zorgen dat de spanning rondom interlandwedstrijden weer terug kwam. In 2014 werd bekend dat de UEFA Nations League definitief doorgang zal vinden en inmiddels zijn we bezig met de eerste editie. Dit toernooi zorgt ervoor dat de sportieve en commerciële belangen rondom interlandwedstrijden een stuk groter zijn. Ook voor de fans is het nu veel interessanter om in te schakelen. Tot slot valt er voor de deelnemende landen ook genoeg te winnen.

Hoe werkt de Nations League?

De werking en opzet van de Nations League, is iets waar men vaak vastloopt. Het is niet voor iedereen even duidelijk hoe deze toernooivorm in elkaar steekt. Kort samengevat, zijn er 55 deelnemende landen verdeeld over vier divisies: A, B, C en D. Iedere divisie bestaat weer uit poules waarin groepswedstrijden worden afgewerkt. Na deze wedstrijden promoveren de groepswinnaars naar een divisie hoger en degraderen de slechtste ploegen naar een divisie lager. Wordt een land groepswinnaar in divisie A, de hoogste divisie, dan plaats dat land zich voor de halve finales. Vanuit de halve finale kun je je plaatsen voor de finale. Verlies je de halve finale? Dan neem je het in de troostfinale op tegen de andere gesneuvelde halve finalist.

EK-tickets verdienen via Nations League

Een veelgehoorde vraag rondom de UEFA Nations League is: kunnen er ook EK-tickets mee verdiend worden? Ja en nee. Allereerst kan er geen rechtstreekse deelname aan het Europees Kampioenschap worden afgedwongen via het nieuwe toernooi. Wanneer je als land de Nations League wint, ben je niet verzekerd van een EK-ticket. Toch biedt deze competitie wel een soort escape-route. Mocht het Nederlands Elftal zich bijvoorbeeld niet kwalificeren via de reguliere EK-kwalificatie, dan kan het via de Nations League nog wel een een startbewijs veilig spelen. In totaal zijn er nog vier EK-tickets te verdelen vanuit de Nations League.

Om via de Nations League kans te maken op een EK-ticket, moet een land groepswinnaar worden in haar divisie. Vanuit elke divisie, waarin weer vier poules zitten, plaatsen vier landen zich voor de play-offs. In totaal zullen er zestien landen meedoen aan de play-offs. Per divisie worden er twee halve finales en uiteindelijk een finale gespeeld. De uiteindelijke winnaars krijgen een EK-ticket. Hebben zij zich via de reguliere EK-kwalificatie al geplaatst, dan schuift het EK-ticket door naar het beste nog niet geplaatste land uit die desbetreffende divisie. De play-offs om de EK-tickets worden in maart 2020 gespeeld. Snap je het nog?

Wat valt er nu voor Oranje te winnen?

De brandende vraag is nu: wat staat er nog voor Oranje op het spel in de Nations League? Het antwoord is simpel: een beker, geld, roem en de kans op een EK-ticket. Het Nederlands Elftal behoort momenteel tot de vier groepswinnaars uit Divisie A, die deze week gaan uitmaken wie de Nations League wint. Of Oranje het toernooi nu wint of niet, het gaat nu nog niet om een EK-ticket. De wedstrijden om de startbewijzen voor het Europees Kampioenschap zijn pas in maart 2020. Wel kunnen de mannen van Ronald Koeman de eerste Nations League op hun naam zetten en de beker pakken. Ook valt er flink wat geld te verdienen. Mocht Oranje het toernooi winnen, dan is dit goed voor nog eens 6 miljoen euro. In het slechtste geval schrijft men ‘slechts’ 2,5 miljoen euro bij. Dit bedrag staat gereserveerd voor het land dat zich niet plaatst voor de finale en ook de troostfinale verliest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Meer leesvoer voor jou

stoppen met roken voordelen tips motivatie

Stoppen met roken: alle voordelen en motivatietips op een rij

Stoppen met roken is iets dat veel mensen graag willen doen, maar daar een enorme moeite mee hebben. Niet gek, want het...