Finale Nations League: Alles wat je moet weten over Nederland tegen Portugal

Oranje heeft zich ten koste van Engeland weten te plaatsen voor de finale van de UEFA Nations League. De mannen van bondscoach Ronald Koeman mogen het nu in de finale opnemen tegen Portugal. In dit artikel informeren we je over alles wat je moet weten voor deze wedstrijd.

Hoe Oranje de finale wist te halen

Het Nederlands Elftal werd in de eerste editie van de Nations League direct ingedeeld in de ‘groep des doods’. Met Frankrijk en Duitsland als tegenstanders in groep 1 van League A leek er, met de vorm die Oranje destijds had, weinig te halen. Toch wist de ploeg haar rug recht te houden en goede prestaties te boeken. Met 7 punten uit vier duels ging Nederlands als groepswinnaar verrassend door naar de halve finales van het toernooi. Het scoorde 8 doelpunten in de groepsfase en kreeg 4 treffers tegen. In de halve finale wist Oranje vervolgens af te rekenen met Engeland. In een wedstrijd die bol stond van de fouten, werd er uiteindelijk in de verlenging met 3-1 gewonnen. Matthijs de Ligt en Quincy Promes namen de doelpunten voor hun rekening. Het overige doelpunt kwam op naam van Kyle Walker, die ongelukkig de bal in eigen doel werkte. Nu Nederland de finale heeft bereikt, is de beker binnen handbereik. Wel moet er dan nog worden afgerekend met Portugal, de ploeg van onder meer sterspeler Cristiano Ronaldo.

Hoe Portugal de finale wist te bereiken

De Portugezen moesten ook een zware groep overleven om de volgende ronde te bereiken. Zij zaten in League A in groep 3, samen met Italië en Polen. Toch wist de ploeg van Fernando Santos maar liefst 8 punten te halen uit vier duels. Het scoorde 5 keer en kreeg 3 doelpunten tegen. Portugal ging door naar de halve finales en daar werd het gekoppeld aan het betrekkelijk eenvoudige Zwitserland. Deze wedstrijd werd, grotendeels door de topvorm van Cristiano Ronaldo, met 3-1 gewonnen. De superster van Juventus nam alle drie de treffers voor zijn rekening. Portugal is zodoende ook van de partij in de finale.

Wanneer staan de finale(s) op het programma?

Er is in de UEFA Nations League zowel een ‘gewone’ finale als een troostfinale. Beide wedstrijden staan zondag 9 juni op het programma, maar niet op hetzelfde tijdstip. Eerst hebben we om 15:00 uur de strijd om de derde plaats. Hierin nemen de verliezend halve finalisten het tegen elkaar op: Zwitserland en Engeland. Een paar uur later, om 20:45 uur, zal de echte finale van start gaan. Op dat moment zullen Portugal en Nederland gaan uitmaken wie de allereerste beker van de Nations League mee naar huis mag nemen. De wedstrijd tussen Zwitserland en Engeland wordt afgewerkt in het Estádio D. Afonso Henriques, terwijl Nederland met Portugal de degens kruist in het Estádio do Dragão.

Wat valt er voor het Nederlands Elftal te winnen?

Een veelgehoorde vraag rondom de Nations League is: wat valt er naast de beker mee te winnen? Menigeen denkt dat de winnaar van het toernooi directe plaatsing voor het EK kan afdwingen, maar dit is niet het geval. Meer informatie hierover vind je in ons artikel over EK-tickets via de Nations League. Omdat Oranje wel tot één van de vier groepswinnaars uit League A behoort, hebben ze zich geplaatst voor de play-offs. Via deze play-offs kunnen landen, die zich niet via de reguliere kwalificatie hebben weten te plaatsen, zich alsnog veilig spelen voor het EK. Deze play-off-wedstrijden worden in maart 2020 gespeeld.

Staat er verder dan helemaal niets op het spel voor Nederland in de finale tegen Portugal? Jawel. Alleen al zijn de wedstrijden in de Nations League van invloed op de coëfficiëntenlijst. Daarnaast staat er natuurlijk de gebruikelijke eer op het spel. Iedere speler en ieder land wil toch herinnert worden als de allereerste winnaar van de UEFA Nations League? Ook valt er nog een flinke smak geld te verdienen. Als Oranje het toernooi wint, dan mag men maar liefst 6 miljoen euro bijschrijven.

Hoeveel kans maakt Oranje tegen Portugal?

Als het Nederlands Elftal weet af te rekenen met Portugal, dan is de winst van de Nations League een feit. Maar hoeveel kans maken de mannen van Ronald Koeman tegen de regerend Europees kampioen? Oranje en Portugal kwamen elkaar in het recente verleden niet heel vaak tegen. De laatste ontmoeting dateert nog van 26 maart 2018, toen Nederland eenvoudig met 0-3 won, maar voor een andere ontmoeting moeten we alweer terug naar 14 augustus 2013, toen het duel in een 1-1 gelijkspel eindigde.

Dat Oranje zondag extra moet letten op Cristiano Ronaldo, moge duidelijk zijn. De aanvaller van Juventus wist zijn land hoogstpersoonlijk naar de finale te schieten, door drie doelpunten te maken tegen Zwitserland. Ook André Silva is een gevaarlijke speler. De topschutter van Sevilla kwam in de Nations League ook al tot drie treffers. Verder is Bernardo Silva een man in vorm aan Portugese zijde. De 24-jarige aanvallende middenvelder van Manchester City levert maar liefst 86,8% van zijn passes succesvol af.

Is Nederland dan kansloos tegen Portugal? Nee, absoluut niet. Op papier zijn beide landen behoorlijk gewaagd aan elkaar. De Portugezen hebben dan misschien Cristiano Ronaldo, maar Oranje heeft eveneens een aantal (potentiële) topspelers. Denk aan Champions League-winnaars Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum of toekomstig Barcelona-speler Frenkie de Jong. En laten we Matthijs de Ligt, onze rots in de branding, niet vergeten.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN