Feit of fabel: bederft eten door onweer?

‘De onweer is in de soep geslagen’ is een veelgehoorde uitdrukking. Maar kan eten daadwerkelijk bederven door onweer? En waarom denkt men dat onweer onze voedingswaren aantast? Heeft dit met straling te maken, luchtdruk, warmte of is het toch allemaal een fabeltje? Wij zochten het uit.

Geschiedenis

Door onweer zou het eten een stuk sneller bederven, maar waar komt deze aanname vandaan? Hiervoor moeten we ver terug in de tijd. Vroeger dacht men namelijk dat dondergod Donar een grote speelde in het oneetbaar maken van voedsel. Wanneer Donar ontevreden of kwaad was, stuurde hij een onweersbui over het land, waardoor bijvoorbeeld soep in no time schuimend en zuur werd. Hier komt dan ook de uitspraak ‘de onweer is in de soep geslagen’ vandaan.

Daarnaast is er ook nog de uitspraak: ‘Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of de hond’. Deze uitdrukking stamt uit de tijd van voor de koelkast. Hondsdagen zijn de warmste dagen van het jaar. Tijdens deze dagen is het vaak broeierig en door de hoge luchtvochtigheid kunnen bacteriën uitstekend hun gang gaan. Omdat voedsel buiten een koelkast niet voldoende afkoelt, is het voor bacteriën een goede broedplaats. Eten bewaren tijdens hondsdagen was dus niet aan te raden, omdat je het dan waarschijnlijk aan je kat of hond kon geven, omdat het voor de mens niet meer te eten was.

Maar bederft eten nu door onweer?

De theorieën omtrent voedselbederf door onweer zijn nooit wetenschappelijk bewezen, maar volgens Marieke van der Wielen, woordvoerster van Arla Foods, is het geen toeval dat eten sneller bederft bij een hevige onweersbui. Een pak melk wordt bijvoorbeeld een stuk sneller zuur bij onweer. Volgens haar heeft dit ermee te maken dat het voorafgaand aan de onweersbui vaak warm, vochtig en broeierig wordt, alvorens de bliksem zich laat zien. Bacteriën voelen zich onder deze omstandigheden als een vis in het water. “Het heeft dus allemaal niets te maken met de elektrische lading of lichtflitsen”, zo ontkracht Van der Wielen tegenover het NRC dat de onweer eigenhandig verantwoordelijk is voor het bederven van voedsel. Het is dus meer de samenhang van de weersomstandigheden en de veranderingen die daarin plaatsvinden wanneer onweer in aantocht is.

Een pak melk op tafel tijdens de maaltijd is eigenlijk al te lang. Dan kunnen bacteriën zich al sneller vermenigvuldigen

Marieke van der Wielen – Arla Foods

Onweer of geen onweer, het is gewoon zaak om voedsel zoveel mogelijk gekoeld te bewaren. Vooral zuivelproducten zijn vatbaar voor bacteriën wanneer zij zich niet in een koele omgeving, lees koelkast, bevinden. “Een pak melk op tafel tijdens de maaltijd is eigenlijk al te lang. Dan kunnen bacteriën zich al sneller vermenigvuldigen. Zet gewoon alles wat kan bederven direct gekoeld”, aldus Van der Wielen.

Conclusie: feit of fabel?

Dat onweer de directe en enige aanwijsbare reden is voor voedselbederf, is een fabel. Het is echter een feit dat eten sneller kan bederven kort voorafgaand een onweersbui. De wisselende weersomstandigheden, de warmte en de vochtigheidsgraad spelen hierin een grote rol. Vooral tijdens de hondsdagen, de warmste en broeierigste dagen van het jaar, is de kans op voedselbederf het grootst. Het heeft dus niets te maken met de straling, elektrische lading of bliksemschichten. Zorg gewoon, en zeker bij warm weer, dat voedsel dat vatbaar is voor bederf, in de koelkast staat. Geef bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen en dan kun jij – ook bij onweer – gewoon genieten van je eten.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN