Philips Hue: dit is alles wat je moet weten over deze slimme verlichting

Philips Hue is onwijs populair en stelt jou, middels smartlampen en verschillende accessoires, in staat om je huis om te toveren tot een echt thuis. Steeds meer mensen overwegen de overstap naar slimme verlichting, maar is het pakket van Philips Hue de beste keuze? Wij hebben de smartproducten uit de Hue-reeks uitgebreid getest en alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

We zijn in een tijdperk aanbeland, waarin steeds meer mensen opzoek gaan naar mogelijkheden om hun huis ‘smart’ te maken. Een groot onderdeel hiervan, is de verlichting. Hoewel slimme verlichting door verschillende bedrijven wordt aangeboden, loopt Philips op dit gebied voorop. De Philips Hue-pakketten zijn onwijs populair en bieden tal van mogelijkheden. Er kleeft echter één nadeel aan Philips Hue: de prijs. De verschillende lampen en accessoires hebben een fors prijskaartje en daarom is het van belang om goed in kaart te brengen wat je precies nodig hebt. In dit artikel nemen we alles met je door en zetten we de eindeloze mogelijkheden rustig op een rijtje. Zo kun jij na het lezen van dit artikel bepalen of Philips Hue iets voor jou is en zo ja, wat je dan precies nodig hebt. Dus pak een kop koffie en scroll rustig verder.

Wat is Philips Hue precies?

Philips Hue is een draadloos verlichtingssysteem voor zowel binnen- als buitenshuis. Met dit systeem kun je de verlichting in en rondom jouw huis geheel afstemmen op je eigen wensen. Zo kun je de kleur, warmte en helderheid van je lampen instellen en zijn er opties om de lampen automatisch in- en uit te schakelen op de momenten dat jij dat wil. Het energiezuinige verlichtingssysteem van Philips Hue vereist geen moeilijke installatie en is bijna plug and play. Voor de basisfunctionaliteiten heb je aan alleen een Bluetooth-verbinding al genoeg. Wil je echter alles uit het Hue-systeem halen, dan is een wifi-verbinding en een Philips Hue Bridge vereist. Met Philips Hue creëer je in huis precies de setting en sfeer die jij wil.

Waarom Philips Hue?

Het Philips Hue-verlichtingssysteem is handig voor mensen die meer gemak willen in hun dagelijks leven in huis. Naast dat Hue-lampen energiezuinig zijn en een lange levensduur hebben, zijn ze ook in het gebruik erg praktisch. Je kunt de lampen bedienen met een ouderwetse schakelaar, met de Hue-afstandsbediening of met de bijbehorende applicatie voor je smartphone. Via laatstgenoemde methode zijn de lampen ook buitenshuis te besturen.

Als je een basispakket van Philips Hue hebt, kun je tot wel 50 lampen en 10 accessoires koppelen. Je kunt simuleren dat je thuis bent door de in te stellen lichtschema’s gebaseerd op tijd of dagdeel. Je kunt de lampen automatisch in- en uit laten schakelen op basis van tijdstippen of je GPS-locatie. Tevens zijn de lampen te gebruiken om de zonsopgang na te bootsen, zodat je natuurlijker wakker wordt in de ochtend. De meest uitgebreide Hue-lampen zijn ook nog eens naar smaak in te stellen qua helderheid, warmte én kleur. Tot slot is het Hue-verlichtingssyteem te koppelen met diverse andere slimme apparaten, zoals een Google Home of de Alexa van Amazon.

Dus waarom Philips Hue? Omdat het praktischer, energiezuiniger, veiliger en sfeervoller is dan ‘standaard’ verlichting.

Wat kost Philips Hue verlichting?

De lampen en accessoires die onder het Philips Hue-assortiment vallen, hebben een fors prijskaartje. Dat is ook direct het grote – en in onze ogen enige – nadeel aan dit type slimme verlichting. Philips Hue is de duurste aanbieder op de markt, maar levert eveneens de beste kwaliteit. Ook zullen je elektriciteitskosten dalen naarmate je meer gebruik maakt van slimme verlichting. Op den duur zal je dus ook de voordelige effecten op je portemonnee merken.

Wanneer je net gaat beginnen aan het installeren van slimme verlichting, is het raadzaam te beginnen met een zogenoemd starterspakket. Philips Hue biedt deze pakketten in verschillende varianten aan. Zo haal je het White-starterspakket al voor 86,95 euro in huis via bol.com. Dit is het goedkoopste pakket, bestaande uit drie 3 Hue White E27 lampen, 1 Hue Bridge en 1 Hue dimmer switch. De Hue Bridge is de basis voor je Philips Hue-systeem en een vereiste als je het maximale uit je verlichting wilt halen. De meeste lampen werken ook op Bluetooth, maar deze connectiviteit biedt minder functies dan wanneer je de Bridge gebruikt, die via je Wifi-verbinding opereert.

Wanneer je de Philips Hue Bridge geïnstalleerd hebt, kun je gaan beginnen met het installeren van de lampen en de eventuele accessoires. Aan één Hue Bridge kun je maximaal 50 lampen en 10 accessoires koppelen. De Hue Bridge fungeert als je basisstation en kost op moment van schrijven 52,19 euro bij bol.com. Er zijn echter vaak aanbiedingen op de diverse Philips Hue-producten, dus houd de verschillende aanbieders goed in de gaten. De goedkoopste lamp uit de Hue-lijn is – op dit moment – de Philips Hue Filament E27-lamp. Deze vintage-variant is uitgerust met spiraalvormig gloeidraad en geeft enkel ‘wit’ licht. Deze is alleen op het gebied van helderheid aan te passen en dus niet op het gebied van temperatuur en kleur. De Philips Hue Filament E-27 lamp is bij bol.com verkrijgbaar vanaf 16,16 euro (bij afname van 4 stuks).

Die Philips Hue-reeks bevat tientallen verschillende lampen en accessoires, dus we zullen het jou – en onszelf – niet aandoen om ze allemaal op te noemen. Neem gewoon eens een kijkje in het assortiment van bol.com of Coolblue om een indruk te krijgen van het aanbod en de prijzen die bij Philips Hue-producten komen kijken.

Instellen Philips Hue

Als je de producten van Philips Hue eenmaal in huis hebt gehaald, kun je gaan beginnen met de installatie. Het instellen van de lampen en accessoires is betrekkelijk eenvoudig en spreekt voor zich wanneer je de Philips Hue-app op je smarthone erbij pakt. In dit hoofdstuk leggen we je uit hoe je lampen en accessoires van Philips Hue kunt installeren en klaar kunt maken voor gebruik. Om dit te kunnen doen moet je beginnen met de installatie van het basisstation, de Hue Bridge.

Installeren Philips Hue Bridge

 1. Sluit de bridge via de bijgeleverde adapter aan op een stopcontact
 2. Verbind nu je bridge met je router middels de meegeleverde LAN-kabel
 3. Download de Philips Hue-app voor Android of iOS op je smartphone
 4. Zorg dat je smartphone met je thuisnetwerk is verbonden via WiFi
 5. Open de Philips Hue-app en wacht tot je bridge is gevonden
 6. De app vraagt nu om op de knop van de Bridge te drukken, doe dit
 7. Je bridge is nu gekoppeld aan zowel je netwerk als de app en is klaar voor gebruik
Afbeeldingsresultaat voor hue bridge"

Installeren Philips Hue-lampen

 1. Schakel de stroom uit en verwijder je oude lamp uit de fitting
 2. Draai de nieuwe Philips-Hue lamp in de fitting en zet de stroom er weer op
 3. Start nu de Philips Hue-app op je smartphone
 4. Ga naar instellingen > Lamp configuratie > Lamp toevoegen
 5. Je kunt nu het serienummer van je lamp invoeren of de app automatisch laten zoeken
 6. De Hue-app zal je lamp vinden en klaar!

Na het installeren van je lamp(en), kun je deze ook nog toewijzen aan verschillende kamers of zones. Je kunt dan bijvoorbeeld de verlichting in de keuken uitzetten, terwijl ze in de woonkamer gewoon blijven branden. Met zones kun je zelfs gehele verdiepingen met elkaar verbinden. Zet met één druk de lampen beneden uit, maar laat ze boven branden of andersom.

Afbeeldingsresultaat voor philips hue lights"

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN