PlayStation 5: prijs, specs, releasedatum en design

Het is geen geheim meer dat Sony op korte termijn officieel de PlayStation 5 gaat onthullen, maar wat mogen we verwachten qua specificaties, games, design en prijs? En misschien wel het meest belangrijk: wanneer kunnen we de gloednieuwe console in de winkels verwachten?

In april van dit jaar werd bevestigd dat Sony inderdaad met de PlayStation 5 op de proppen gaat komen. Topman Mark Cerny liet in gesprek met Wired weten dat de nieuwe console een flinke stap voorwaarts gaat worden ten opzichte van de meest recente spelcomputer. Fans hoeven niet te vrezen dat ze slechts een verkapte upgrade krijgen, iets dat met de PS4 Pro nog wel het geval was. Cerny spreekt van een “next-gen console” en belooft sterk verbeterde hardware. De PlayStation 5 zal ook compatibel zijn met de games van de PlayStation 4, iets wat een overstap naar de nieuwe console een stuk aantrekkelijker maakt. Alles over dit gloednieuwe speeltje van Sony, lees je in dit artikel.

Specificaties

De PlayStation 5 zal uitgerust worden met een AMD-chip uit de 3e generatie van de Ryzen-serie. Deze processor beschikt over acht cores en maakt gebruik van de nieuwe 7nm Zen 2-microarchitectuur van het Amerikaanse technologiebedrijf. De processor wordt op grafisch vlak ondersteund door een aangepast versie van de Radeon Navi-familie, met ondersteuning voor ray tracing. Deze technologie is zwaar, maar creëert enorm realistisch belichting en effecten in games. Dat realistische wil Sony ook overbrengen via haar verbeterde audiosysteem. Waar fans van PlayStation eerder nog teleurgesteld mochten zijn over de matige sprong wat betreft het geluid op de PS3 en PS4, is dat bij de nieuwe console niet het geval, mits we Cerny moeten geloven. “Met de volgende console is het onze droom om mensen te laten zien hoe anders audio kan worden ervaren als je krachtige hardware inzet”, zo zegt hij.

Een ander belangrijk punt, is dat Sony in haar PlayStation 5 de traditionele hardeschijf achterwege laat. Dit vanwege het feit dat games steeds groter worden en de laadtijden langer. Sony wil hier van af en heeft een geavanceerde SSD-achtige schijf in laten bouwen. Tijdens het gesprek met Wired liet Cerny middels een demonstratie zien hoe snel deze drive daadwerkelijk is. De game Spider-Man had op de PS4 Pro nog een laadtijd van zo’n 15 seconden, waar dat bij de PlayStation 5 nog maar 0,8 seconde is. Een enorme vooruitgang dus en zeker een groot pluspunt voor de fans.

Of er naast een nieuwe console ook een nieuwe VR-headset op de markt komt, wilde Cerny nog niet zeggen. Wel benadrukt hij dat de huidge PSVR-headset gewoon gebruikt kan worden op de PlayStation 5 en dat Sony het ontwikkelen van Virtual Reality erg serieus neemt. “Ik ga vandaag niet in op de details omtrent onze VR-strategie, maar VR is voor ons erg belangrijk en de huidige PSVR-headset zal bruikbaar zijn met de nieuwe console”, zo zegt hij.

Vormgeving PS5

Hoe de PlayStation 5 eruit komt te zien, is nog niet officieel bekend, maar er circuleren inmiddels al wel wat ‘gelekte’ afbeeldingen over het internet. De vormgeving die het meest rondzingt, is die van een futuristische kast met een grote V in het midden. Deze V staat voor het getal 5, wat logischerwijs weer aansluit bij de vijfde versie van de PlayStation. De ‘gelekte’ developers kit werd door Matthew Stott, gameontwikkelaar van Codemasters, bevestigd. “Misschien is dit wel de console zelf”, zo schrijft hij op Twitter. Het blijft echter nog gissen naar de daadwerkelijke vormgeving van de PlayStation 5, maar menigeen denkt dat onderstaande afbeeldingen erg dicht in de buurt komen bij het uiteindelijke ontwerp.

Wat op de concept-afbeeldingen opvalt, is dat er links onderop het kastje staat dat er een SSD Drive is ingebouwd. Als we Cerny moeten geloven is er wel iets soortgelijks aanwezig in de PlayStation 5, maar is het een geavanceerde variant van Sony zelf. Verder zien we op de afbeeldingen aan de rechterzijde een aantal gaatjes. Of dit voor de koeling is, of dat dit misschien toch USB-poorten zijn, blijft eveneens gissen. Er kan dus absoluut nog niet met zekerheid worden gezet dat dit het nieuwe design is van de PlayStation 5. We zullen het moeten afwachten tot de daadwerkelijke release.

Verkoopprijs

Hoewel de officiële verkoopprijs van de PlayStation 5 nog niet bekend is gemaakt, zijn er al wel schattingen van wat het nieuwe speeltje van Sony moet gaan kosten. Toen de PlayStation 3 op de markt kwam werd het goedkoopste model geïntroduceerd voor 499 dollar. De PlayStation 4 had echter een lager prijskaartje bij haar introductie. Dit model kwam in Amerika voor 399 dollar op de markt. Deze lage prijs was mede om twijfelaars over te halen om voor de PS4 te kiezen in plaats van voor de Xbox One van concurrent Microsoft. Maar wat kunnen we qua prijs verwachten van de PlayStation 5?

Om de prijs voor de PlayStation 5 in te kunnen schatten, moeten we kijken naar verschillende factoren: inflatie, concurrentie en historie. Dat laatste hebben we hier boven al gedaan. Maar als we naar de hardware van de PS5 kijken, dan is een prijskaartje van om en nabij de 500 dollar niet vreemd. De geruchten gaan echter, dat Microsoft haar nieuwe consoles (de Anaconda en Lockhart) voor minder dan 500 dollar gaat aanbieden. Als Sony op prijs wil concurreren, zal het mee moeten waaien met de concurrentie.

Prijs PlayStation 5

Daarnaast heeft het verleden uitgewezen dat een console van boven de 500 dollar niet goed verkoopt, zo hebben zowel Sony als Microsoft ondervonden bij de release van eerdere spelcomputers. De verwachting is, dat Sony haar PlayStation 5 in de markt zal gaan zetten met een prijskaartje tussen de 399 dollar en 499 dollar. Bij de Zweedse Mediamarkt is de nieuwe console al te bestellen middels een pre-order, maar hier hangt een fictief prijskaartje van omgerekend 937 euro aan. Dit is natuurlijk een placeholder-prijs, wat ook op de pagina staat aangegeven. Je moet er dus niet al teveel waarde aan moet hechten, want we weten allemaal wel dat de PS5 niet daadwerkelijk meer dan 900 euro gaat kosten.

Releasedatum

De vraag waar menigeen het meest mee zit, is toch wel wanneer ze de PlayStation 5 in huis kunnen gaan halen. Het is een vraag die nog niet exact te beantwoorden valt. Sony heeft de PlayStation 5 dan wel aangekondigd, maar het heeft haar console nog niet gepresenteerd. Volgens de berichten van onder meer van Techtastic, gaat daar begin 2020 verandering in komen. Het Japanse concern zou inmiddels al uitnodigen voor een evenement hebben verstuurd naar onder andere Activision, Ubisoft en Electronic Arts, kortweg EA. Het lijkt echter nog tot eind 2020 te duren totdat de PlayStation 5 daadwerkelijk op de markt komt. Waarschijnlijk lanceert Sony haar nieuwe console rond dezelfde periode als Microsoft.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN