Scheuring: ‘Einde Prison Break niet zoals we wilden’

Prison Break-scriptschrijver Paul Scheuring heeft in een interview met EW laten weten dat de serie eigenlijk anders had moeten eindigden. Aan het einde van seizoen 5 wordt de naam van Michael Scofield gezuiverd en wordt hij herenigd met zijn familie. Het werd een happy ending, maar dat is niet wat Scheuring en zijn collega’s op de filmset voor ogen hadden.

In het vijfde seizoen van Prison Break (spoiler alert!) zit Scofield opgesloten in een gevangenis in Yemen. Terwijl zijn familie en vrienden denken dat hij dood is, zet Scofield alles op alles om Abu Ramal, leider van een terreurgroep, uit te breken. Dit alles doet hij omdat Jacob Ness, alias Poseidon, zijn familie in zijn greep houdt. Zolang Scofield doet wat Poseidon wil, blijft zijn familie veilig. Tegen het einde van het vijfde seizoen weet Scofield de rollen om te draaien en Poseidon een hak te zetten. De naam van Scofield wordt gezuiverd en Poseidon belandt in de gevangenis. Michael keert terug bij zijn familie en vrienden en ze leven nog lang en gelukkig. Het is echter niet het einde wat Scheuring voor ogen had, zo verklaart hij.

Scheuring laat in een interview met EW weten dat er twee eindscenario’s klaarlagen, maar dat men uiteindelijk niet anders kon dan voor het happy end-script te gaan. “Een man die door de hel is gegaan en als beloning zijn familie terugkrijgt, is iets waarvan ik dacht dat we dat nog nooit in Prison Break hadden gezien. Dus ik wilde dat iedereen het gevoel kreeg dat het leven (van Michael Scofield) weer normaal was, omdat we zoiets nog nooit in de serie hebben gezien”, zo legt Scheuring uit. “Het zorgt voor ongemak bij het publiek, maar dat vind ik juist leuk. Eigenlijk hadden we ook een iets ander einde, maar we kregen het niet precies op beeld zoals we graag wilden.”

Het andere einde, was absoluut geen happy ending, zo verklapt Scheuring. Hij had het liefst de serie afgesloten met een Scofield die compleet paranoïde was. “Het idee was dat Michael terug zou komen en een normaal leven zou krijgen, maar dat daar paranoia bij kwam kijken. Helaas hebben we dat niet in de beelden zitten, maar het idee was dat hij altijd over zijn schouder zou blijven kijken. Er lag een pagina van het script waarop ze zeiden: “Michael, je kunt nu stoppen met het kijken over je schouder, je bent vrij nu”, maar dan kijkt hij over zijn schouder en ziet hij de hele wereld met alle mensen in het park en realiseert hij zich dat ieder van hen een bedreiging kan zijn. Een man als hij zou nooit meer terug kunnen keren naar een normaal leven. Maargoed, nogmaals, het lukte niet precies zoals wij dat wilden, dus het uiteindelijke resultaat is anders”, aldus Scheuring.

Gerelateerde afbeelding

Buiten het feit dat Scheuring de laatste scènes graag anders had willen zien, is er verder niet veel dat hij nog aan het verhaal had willen veranderen. “Nee, alles is behoorlijk uitgebreid op papier gezet voordat het seizoen begon, dus we konden precies filmen wat we van plan waren”, zo zegt hij. “Natuurlijk wil je altijd grotere actiescénes, meer tijd om te filmen en dat soort dingen, maar voor mijn gevoel hebben we alles kunnen maken in het kleine tijdvenster dat we hadden.”

Inmiddels is het alweer enige tijd stil rondom Prison Break, nadat in augustus bekend werd gemaakt dat de productie van seizoen 6 is stilgelegd. Kort daarna probeerde Dominic Purcell, die de rol van Lincoln Burrows speelt, nog wel van alles om de camera’s aan het rollen te krijgen, maar tevergeefs. De acteur deed zelfs een oproep aan Netflix om Prison Break seizoen 6 over te nemen van de huidige eigenaren FOX en Disney. Hoewel een nieuw deel dus niet gepland staat voor de korte termijn, is het niet helemaal van de baan. Alle laatste updates omtrent Prison Break seizoen 6 lees je hier.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN