Prison Break seizoen 6: dit is alles wat je moet weten

Prison Break seizoen 6 gaat er komen, zover is inmiddels wel duidelijk. Al enige tijd geleden werd de komst van het nieuwe seizoen door onder meer FOX en acteur Dominic Purcell bevestigd. Maar sindsdien is het akelig stil. Fans beginnen zich nu af te vragen of de opnames al zijn begonnen en wanneer we de eerste teasers kunnen verwachten. Maar de echte vraag is natuurlijk: wanneer verschijnt Prison Break seizoen 6 op televisie?

29 augustus 2005, het lijkt alweer een eeuwigheid geleden toen Prison Break haar debuut maakte op televisie. De serie, met Michael Scofield (Wentworth Miller) en Lincoln Burrows (Dominic Purcell) in de hoofdrol, werd een wereldwijde hit. De aanvankelijk dertien bestelde afleveringen uit seizoen 1, werden dan ook uitgebreid naar 22 stuks. Het duurde niet lang of seizoen 2 werd bevestigd en de rest is geschiedenis. In 2009 werd de serie – als laatste kunststukje na seizoen 4 – afgesloten met The Final Break, een anderhalf uur durende aflevering waarin alle losse eindjes aan elkaar werden geknoopt. Op dat moment leek Prison Break haar laatste adem uit te blazen.

Niets bleek minder waar, toen ruim zes jaar later bekend werd dat de hitserie opnieuw tot leven zou worden gewekt. Echter, duurde het nog tot 4 april 2017 voordat seizoen 5 te zien was op televisie. Hoewel de eerste aflevering een record aantal kijkers trok, nam dit in de loop van het seizoen sterk af. Op 30 mei van dat jaar werd de laatste aflevering uitgezonden in Amerika. Vanwege de tegenvallende kijkcijfers, ging niemand er vanuit dat er nog een seizoen 6 zou komen, maar toch is dit wat er aan het begin van 2018 door onder meer FOX bekend werd gemaakt.

Prison Break seizoen 6

Via een inmiddels verwijderde Instagram-post gaf Dominic Purcell, die de rol van Lincoln Burrows vertolkt, aan dat “seizoen 6 in de maak” was. Kort daarna werd zijn bevestigd door FOX-entertainmentbaas Michael Thorn. Hij zei het volgende: “We zijn een nieuwe serie afleveringen van Prison Break aan het ontwikkelen. Daar zijn we erg enthousiast over. Als we meer weten, zullen we dat bekendmaken. Maar voor nu is het zeker dat we er mee bezig zijn.”

Wat voor een verhaallijn kunnen we verwachten?

Het eerste wat men zich afvroeg na de aankondiging van seizoen 6, was: welke verhaallijn gaan de makers uit de hoge hoed toveren? Daar is op moment van schrijven nog steeds niets concreet over bekend, maar Paul T. Scheuring, de schrijver van het script, liet in 2018 doorschemeren dat “Prison Break teruggaat naar het begin”. Wat dit precies inhoudt en hoe dat op beeld eruit komt te zien, is nog één groot vraagteken. Want hoe kunnen de acteurs met hun leeftijd van nu, iets opnemen wat vóór het eerste seizoen heeft plaatsgevonden, toen ze een stuk jonger waren? Dat lijkt niet realistisch en de vraag is of de fans dit zullen slikken. Wentworth Miller, bekend als Michael Scofield, kwam daarom met de suggestie om voort te bouwen op het verhaal uit seizoen 5.

Of Scheuring vasthoudt aan zijn tweet uit 2018, is nog maar de vraag. Terugkeren naar het begin lijkt gezien de omstandigheden lastig, en daarnaast heeft hij nog alle tijd gehad om zijn script aan te passen. Dat brengt ons gelijk op het volgende punt: waarom duurt het zolang voordat we meer te horen krijgen over seizoen 6? Daar is een verklaring voor.

Uitstel opnames

De opnames van het nieuwe seizoen werden uitgesteld toen bekend werd dat FOX zich ging samenvoegen met Disney. Hierdoor kwam veel productiewerk stil te liggen, waaronder dat van Prison Break. In maart 2019 was dit gelukkig allemaal achter de rug, en kon de ontwikkeling van Prison Break seizoen 6 weer worden hervat. Diverse bronnen, waaronder Hiptoro, weten te melden dat de opnames inmiddels van start zijn gegaan.

Wie zitten er in de cast?

Welke acteurs uit de voorgaande seizoenen gaan we terugzien in Prison Break? Er bestaat nog veel onduidelijkheid over, maar het lijkt erop dat het merendeel van de bekende cast gewoon op het scherm te zien zal zijn. Over de aanwezigheid van Wentworth Miller (Michael Scofield) en Dominic Purcell (Lincoln Burrows) bestaat in ieder geval geen twijfel. De twee hoofdrolspelers zijn de basis voor de hele serie en hebben zelf ook al meermaals aangegeven graag mee te werken aan een zesde seizoen.

Ook lijkt het zo goed als zeker dat Sarah Wayne Callies (Sara Tancredi-Scofield) en Robert Knepper (T-Bag) terugkeren voor het nieuwe seizoen. Datzelfde geldt voor Rockmond Dunbar (C-Note) en Amaury Nolasco (Sucre). Meer twijfel bestaat er over William Fichtner (Alexander Mahone), Inbar Lavi (Sheba), Rick Yune (Ja) en Paul Adelstein (Paul Kellerman). Hoewel laatstgenoemde dood geschoten werd in seizoen 5, is het niet onmogelijk dat hij terugkeert. “Ik bedoel, het is Prison Break. In alle eerlijkheid, hoe kun je nu zeker weten of je moet geloven wat je gezien hebt”, zo zei Prison Break-schrijver Vaun Wilmott eerder tegen de Digital Spy.

image
Bron: FOX

Releasedatum Prison Break seizoen 6

Nu de komst van Prison Break seizoen 6 al lange tijd geleden is aangekondigd, is de vraag: wanneer kunnen we dit fonkelnieuwe vervolg op televisie bekijken? Daar is helaas nog geen concreet antwoord op te geven. In eerste instantie had FOX het idee om het nieuwe seizoen al eind 2019 uit te zenden, maar door alle tegenslagen en de samenvoeging met Disney, is dit uitgesteld tot minimaal de eerste helft van 2020. Nog even wachten dus, maar we mogen aannemen dat we ons kort voor deze datum al wel kunnen verkleumen aan verschillende teasers en trailers.

UPDATE 09-08: Productie seizoen 6 stopgezet

Een enorme tegenvallers voor een ieder die zich zat te verheugen op het zesde seizoen van Prison Break. Vanuit FOX is zojuist het bericht naar buiten gekomen dat de productie van een nieuw deel in de reeks is stilgelegd. Ook de scriptschrijvers van Prison Break hebben dit nieuws via Twitter bevestigd. Waarom seizoen 6 precies uit de pijpleiding is gehaald, blijft een raadsel. Er wordt gesuggereerd dat productiebedrijf Disney, dat kortgeleden de rechten overnam van FOX, andere series de voorkeur gaat geven op de korte termijn. Toch is een terugkeer van Prison Break niet helemaal van de baan. Als de schrijvers met een goed verhaal komen, is men bereid opnieuw te luisteren, zo heeft CEO Charlie Collier laten weten. Meer over het annuleren van Prison Break seizoen 6, lees je hier.

UPDATE 12-09: Seizoen 6 naar Netflix?

Netflix probeerde eind vorig jaar de rechten van het zesde seizoen van Prison Break te kopen van FOX, maar destijds liepen de onderhandelingen op niets uit. Een nieuwe poging van de streamingsdienst zou niet onlogisch zijn nu Disney heeft besloten geen prioriteit te geven aan een nieuwe seizoen. Dominic Purcell, één van de hoofdrolspelers, hoopt dan ook dat Netflix het zesde seizoen mag uitvoeren. Dit liet hij weten in een Instagram-bericht, dat inmiddels wel weer is verwijderd.  

“Prison Break is niet voorbij voordat ik zeg dat het is voorbij is. Laat dat duidelijk zijn”, zo schrijft hij in niet te misverstane woorden in zijn bericht, die ondersteund wordt met een foto van hemzelf waarop hij zijn middelvinger opsteekt. “Disney en FOX, jullie kunnen het ook aan Netflix overdragen, want mensen willen dit”, aldus Purcell, die hiermee hoopt op de hulp van de populaire streamingsdienst.

UPDATE 21-11: Seizoen 6 TOCH in de maak

Nadat de scriptschrijvers van Prison Break eerder lieten weten dat de productie van het zesde seizoen was stilgelegd, lijkt de draad nu toch weer langzaam opgepakt te worden. Acteur Dominic Purcell, die zijn fans regelmatig op de hoogte houdt van de status rondom Prison Break, liet via Instagram weten dat er weer gewerkt wordt om seizoen 6 op de buis te krijgen.

Hij plaatste een foto van hem en Lincoln Burrows Jr (zijn zoon in Prison Break) met de volgende tekst: “Het gaat de goede kant op. We zijn simpelweg alle bewegende puzzelstukjes op de juiste plek aan het leggen. Het is een lang proces, dus wacht rustig af.” Met zijn bericht brengt Purcell weer licht in een tunnel die enige tijd pikkedonker was. Meer over deze update, lees je hier.

UPDATE 6-12: “Prison Break seizoen 6 komt eraan”

De plannen om Prison Break nieuw leven in te blazen, worden steeds concreter. Nadat eerder al bekend werd dat er achter de schermen hard gewerkt wordt om een zesde seizoen mogelijk te maken, laat Dominic Purcell nu weten dat het zesde deel er zeker gaat komen. De 49-jarige Britse acteur heeft echter nog geen releasedatum voor ons. Op Instagram geeft hij tekst en uitleg over de situatie en roept hij de fans op om geduld te hebben.

“Wanneer Prison Break seizoen 6 gaat plaatsvinden? Ik weet het niet. Dat het gaat plaatsvinden, dat weet ik wel. Stop met het stellen van vragen. In de tussentijd kunnen jullie kijken naar Legends of Tomorrow, waar ik een rol in speel”, zo schrijft Purcell. Zijn post leverde veel blije en dankbare reacties op. “Oke sorry (voor het stellen van al die vragen), we houden van je. Bedankt dat je om je fans geeft”, zo schrijft iemand. “Ik kan niet wachten”, zo laat een ander weten. Meer over deze update, lees je hier.

UPDATE 09-01: Wentworth Miller over seizoen 6

In navolging van Purcell, heeft nu ook Miller zich uitgelaten over de huidige stand van zaken. De 47-jarige acteur, die in Prison Break de rol van Michael Scofield voor zijn rekening neemt, laat op zijn Instagram-pagina weten dat het nog alle kanten op kan met een eventuele comeback van de populaire gevangenisserie. Hij schrijft dat hij het enthousiasme van de fans enorm waardeert, maar dat hij niet weet of het zesde seizoen er daadwerkelijk gaat komen. Hij verwacht niet dat de serie in 2020 al te zien zal zijn, maar sluit het ook niet geheel uit.

UPDATE 06-02-20: Purcell geeft korte update

In één van zijn laatste Instagram-berichten geeft Dominic Purcell een korte, maar krachtige update omtrent het zesde seizoen van Prison Break. Hij deelde een video uit het vierde seizoen van de serie, waarin hij de telefoon oppakt en een bedreiging uit richting zijn moeder, Christina Scofield. Het bijschrift bij deze post luidt: “Prison Break seizoen 6…. Geduld.”

View this post on Instagram

#prisonbreak6 …. patience.

A post shared by Dominic Haakon Myrtved Purcell (@dominicpurcell) on

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN