REVIEW: De Ecovacs Deebot OZMO 950 beste robotstofzuiger in prijsklasse

De Deebot OZMO 950 robotstofzuiger is het nieuwste model van Ecovacs Robotics en wij waren één van de eersten in Nederland die hem aan de tand mochten voelen. Deze robotstofzuiger behoort tot het hoge segment en heeft een flink prijskaartje, maar blaast de concurrentie op vrijwel alle vlakken omver. In deze review leggen we je uit waarom de Deebot OZMO 950 niet mag ontbreken in jouw huishouden.

Robotstofzuigers winnen steeds meer aan populariteit. Waar de eerste modellen nog zeer beperkt waren en vaak voor meer werk zorgden dan dat ze uit handen namen, is dat de laatste jaren wel anders. Tegenwoordig zijn robotstofzuigers uitgerust met allerlei technologische hoogstandjes, waardoor ze slimmer en efficiënter zijn geworden. Inmiddels zijn ze dan ook een welkome toevoeging in het huishouden geworden. Echter, het aanbod is enorm en de verschillen zijn groot. Welke robotstofzuiger is nu echt de moeite waard? Wij hebben er inmiddels een aantal uitgeprobeerd en zijn enorm te spreken over de laatste versies van Ecovacs Robotics, een van origine Chinees bedrijf dat inmiddels wereldwijd actief is en diverse awards in de wacht heeft gesleept. Ook de Deebot OZMO 950 uit deze review heeft een prijs gewonnen, namelijk de Reddot Design Award 2019, een erkenning voor het mooiste design.

Deebot OZMO 950

De Deebot OZMO 950 is – op moment van schrijven – de meest recente robotstofzuiger die Ecovacs Robotics heeft uitgebracht. Dit fonkelnieuwe exemplaar is in Nederland dan ook nog ietwat lastig verkrijgbaar, maar Coolblue.nl biedt hem al wel aan met een prijskaartje van 699 euro. In diverse andere landen was de Deebot OZMO 950 al vanaf augustus verkrijgbaar, maar in ons kikkerlandje moesten we iets langer wachten op het nieuwe speeltje van Ecovacs. De OZMO 950 werd op hetzelfde moment gelanceerd als de OZMO 920, eenzelfde variant maar dan met een iets kleinere batterij. In deze review leggen we je haarfijn uit wat je mag verwachten van de Deebot OZMO 950 en op welke facetten deze zich onderscheid van de voorgaande modellen en de modellen van de concurrentie.

Nieuwe features

In een eerdere review over de Deebot 900 waren we al erg enthousiast, maar de Deebot OZMO 950 doet hier nog wat schepjes bovenop. En dat mag ook wel, gezien het verschil in prijs. De Deebot 900 is – op moment van schrijven – voor 349 euro verkrijgbaar bij de populaire webshop Bol.com. Hiermee is de 900-variant bijna de helft goedkoper dan de OZMO 950 en daarmee blijft de Deebot 900 een uitstekende koop. Wil je dus geen half maandsalaris kwijt zijn aan een robotstofzuiger, maar wil je wel waar voor je geld? Dan is de Deebot 900 zeker het overwegen waard. Maar de OZMO 950 is zeker niet zonder reden een stuk hoger geprijsd dan zijn kleine broertje. Waarom? Dat lees je hieronder.

Batterijduur

Een grote verbetering waarmee de Deebot OZMO 950 alles en iedereen omver blaast, is de batterijduur. Op laag vermogen kan het nieuwe speeltje van Ecovacs maar liefst 200 minuten lang zijn werk doen. Dat is meer dan 3 uur zonder tussentijd bijladen. Op hoog vermogen is dit 150 minuten, omgerekend 2,5 uur. Kijken we naar de concurrentie in dezelfde prijsklasse, dan is er geen enkel model dat in de buurt komt bij de batterijduur van de Deebot OZMO 950. Neem bijvoorbeeld de Roomba i7, het laatste model van iRobot. Deze doet slechts 75 minuten met een volle accu. De Roborock S6 van Xiaomi doet het met 180 minuten op laag vermogen en 120 minuten op hoog vermogen een stuk beter, maar komt nog steeds niet in de buurt van de Deebot OZMO 950.

Stofzuigen én dweilen tegelijk

Een andere feature waarmee de Deebot OZMO 950 zich onderscheidt, is de mogelijkheid om tegelijkertijd te stofzuigen én te dweilen. Een erg handige functie, waarmee veel tijd gewonnen kan worden. Wanneer de watertank en dweil aan de Deebot worden bevestigd, dan zal hij automatisch overschakeling naar ‘mopping mode’, waarmee hij zowel zuigt als dweilt. De mogelijkheid om deze twee schoonmaakklussen tegelijkertijd uit te kunnen voeren, is nog niet eerder vertoond binnen de wereld van robotstofzuigers. Ecovacs heeft hiermee een flinke slag geslagen.

Nieuwe Smart Navi 3.0

Als allereerste robotstofzuiger op de markt, is de Deebot OZMO 950 uitgerust met Smart Navi 3.0. Deze navigatiemethode gebruikt lasers om zijn weg door je huis te vinden. Bij de oudere Smart Navi 2.0 werd nog gebruik gemaakt van een optische technologie om te navigeren. De nieuwe navigatiemethode in de OZMO 950 zorgt ervoor dat de robot jouw kamers sneller in kaart kan brengen en sneller kan reinigen. Ook vindt de stofzuiger zijn weg naar het oplaadstation gemakkelijker terug. Sneller en efficiënter werken, dat is kortweg wat de Smart Navi 3.0 doet.

Huis indelen en schoomaken zoals jij dat wil

Door een nieuwe update die Ecovacs Robotics heeft gelanceerd voor haar Deeboot OZMO 950, heeft de gebruiker nóg meer mogelijkheden gekregen om het schoonmaken te finetunen. De nieuwe firmware, versie 1.7.6, zorgt ervoor dat je kamers kunt samenvoegen, splitsen en labelen. Daarnaast zorgt de update ervoor dat je een apart schoonmaakschema per kamer en tijdstip kunt instellen. Tevens is het nu mogelijk om het volume van de stem van de robotstofzuiger aan te passen en kun je zelf bepalen in welke volgorde de Deebot OZMO 950 de kamers schoonmaakt.

Meerdere verdiepingen opslaan

Robotstofzuigers zijn de laatste jaren steeds slimmer geworden, maar iets wat ze lange tijd nog niet konden, was het opslaan van meerdere maps van je huis. Zo kon een robot vaak maar één verdieping van je huis opslaan, waardoor je de map zou verliezen als je de stofzuiger naar de bovenverdieping verplaatst. Dit is gelukkig verleden tijd met de Deebot OZMO 950, die wél in staat is om meerdere aparte maps te maken van je huis. Zo kun je een kaart van zowel de beneden- als de bovenverdieping laten maken. Een erg handige toevoeging die ervoor zorgt dat er nog efficiënter kan worden schoongemaakt door de robotstofzuiger.

Afbeeldingsresultaat voor ozmo deebot 950

Wat zit er in de doos?

De Deebot OZMO 950 wordt geleverd in een mooie en compacte witte doos. Aan de binnenkant is de doos praktisch ingedeeld en wordt direct duidelijk dat je te maken hebt met een premium product. In de verpakking zit uiteraard de Deebot OZMO 950, maar ook een oplaadstation, direct suction-mondstuk, extra filter en extra borstels. Ook tref je een herbruikbare dweildoek aan en een aantal wegwerp doekjes, welke dienen voor eenmalig gebruik. Trek je de klep van de robotstofzuiger open, dan vind je daar het stofbakje en een kammetje, waarmee je de robot kunt schoonmaken. De Deebot zelf is vrijwel direct klaar voor gebruik. Hij is al volledig geïnstalleerd met de watertank, het stofbakje en de benodigde filters. Ook de schoonmaakborstel is al geplaatst. Je hoeft alleen nog de zijborsteltjes te bevestigen en je bent klaar om te gaan.

Aan de slag

Om het optimale uit de Deebot te halen, zal je hem even moeten configureren. Dit doe je via de ECOVACS HOME-app, die je hier voor Android kunt downloaden en hier voor iOS kunt downloaden. Je kunt de robot op twee manieren koppelen aan de app. De meest eenvoudige optie is door de QR-code op de Deebot OZMO 950 te scannen met je mobiele telefoon. Vervolgens volg je de stappen op het scherm en ben je klaar om te gaan. Je kunt de robot echter ook handmatig aan de app toevoegen. Dit doe je door in de app naar het menu te gaan (drie streepjes linksboven) en vervolgens op ‘+Add a Robot’ te klikken (onderaan). Je selecteert jouw type Deebot en volgt ten slotte de stappen op het scherm. Het configureren van de robotstofzuiger duurt hooguit enkele minuten.

Afbeeldingsresultaat voor deebot ozmo 950 app

ECOVACS HOME-app

Voordat we de inhoudelijke functies van de Deebot OZMO 950 gaan behandelen, is het goed dat we eerst even aandacht besteden aan de ECOVACS HOME-app, de applicatie die eigenlijk onmisbaar is bij het gebruik van de robotstofzuiger. Je kunt de Deebot wel starten en stoppen zonder de app, maar voor het geavanceerde schoonmaakwerk en het bijkomende onderhoud, is de applicatie toch echt wel een must. En dat is niet erg, in tegendeel zelfs, want de app zorgt naast het nodige gebruikersgemak er ook voor dat je het optimale uit je robot kunt halen.

Als je de app eenmaal geïnstalleerd hebt, kun je met je smartphone vrijwel alles inzien met betrekking tot de Deebot OZMO 950. Zo kun je zien of hij in het gehele huis voldoende wifi-dekking heeft, of de accessoires aan vervanging toe zijn en waar de robot zich bevindt. Tevens kun je via de app je robot updaten met de nieuwste firmware en kun je specifieke schoonmaakschema’s maken voor de gewenste dagen van de week. Ook kun je zien hoeveel vierkante meter je robot heeft schoongemaakt en hoelang hij hier over heeft gedaan.

Met de app kun je ook de instellingen regelen en speciale schoonmaaktaken laten uitvoeren. Daarnaast is het mogelijk om de kaart van je huis te finetunen, kamers te labelen en om ‘no go zone’s’ in te stellen. Verder geeft de app het batterijpercentage van de robot weer en houdt het je met meldingen up to date over de status van de stofzuiger. Via de app is het eveneens mogelijk om je robot een naam te geven en hem vervolgens met deze naam aan te sturen via voicecontrol: “Hee Google, zet {naam robot} aan het werk.” Handig! Je hoort het al: de app is een musthave als je het maximale uit de Deebot OZMO 950 wil halen.

Afbeeldingsresultaat voor ozmo 950 deebot app

Zuigkracht uitstekend

Gaan we kijken naar de prestaties van de Deebot OZMO 950, dan wordt deze natuurlijk grotendeels afgerekend op zijn kwaliteiten als stofzuiger. De zuigkracht is daarom een belangrijk onderdeel. Gelukkig heeft Ecovacs haar Deebot OZMO 950 uitgerust met een uitstekende motor. De eenheid voor onderdruk wordt aangeduid met Newton per vierkante meter, of beter bekend als Pascal (Pa). De Deebot OZMO 950 heeft verschillende zuigkrachten, maar op de hoogste Max+ modus, bereikt deze 1500 Pa, wat uniek is voor een robotstofzuiger. Deze modus kan handig zijn voor een extreem vieze vloer, maar normaliter zal je de Max+ modus niet nodig hebben. De drie andere opties zijn de Quit-modus (stille modus), de standaard-modus en de Max-modus.

Wij hebben alle opties met betrekking tot de zuigkracht uitgeprobeerd en kunnen concluderen dat de standaard-modus voldoende is voor een normale dagelijkse stofzuigbeurt. De Quit-modus, oftewel de stille modus, kan handig zijn wanneer je toch wilt stofzuigen, maar geen last wilt hebben van het lawaai. In de stille modus wordt de zuigkracht (en dus ook het geproduceerde geluid) flink teruggeschroefd. Handig voor als je televisie wil kijken of wanneer er iemand ligt te slapen. De Max-modus is handig wanneer je vloer net even wat viezer is dan normaal. Hoe krachtiger je de zuigkracht instelt, hoe sneller de batterij leeg raakt. Dit vormt echter nauwelijks een probleem, want de Deebot OZMO 950 is voorzien van een behoorlijk forse accu. Zelfs op de Max+-modus kun je met een volle batterij behoorlijk wat schoonmaakwerk laten verrichten.

De Deebot OZMO 950 heeft dus een uitstekende zuigkracht, misschien wel de beste als je het vergelijkt met de concurrenten op de markt. Broodkruimels, zandkorrels of hondenharen, de Deebot zuigt alles zonder problemen op. De kans is klein dat je na een ronde van de robotstofzuiger, zelf nog in actie hoeft te komen om vuil op te ruimen. Mocht er toch niets achterblijven, dan kun je uiteraard de Deebot OZMO 950 nog voor een nieuwe ronde op pad sturen.

Heb je veel naden, kiertjes en scheurtjes in je vloer, dan is de Deebot OZMO 950 voor jou de perfecte keuze. Deze robotstofzuiger kan namelijk tot vier millimeter diep het stof en vuil tussen je kiertjes verwijderen. Dit lukt vooralsnog geen enkele andere robotstofzuiger, zo luidde de conclusie van een test die Vacuum Wars uitvoerde op haar Youtube-kanaal. De Ecovacs Deebot OZMO 950 kwam in deze test overigens ook op veel andere vlakken als beste uit de bus. De test kun je hieronder bekijken.

Schoonmaakstanden

Vanuit de app kun je de Deebot OZMO 950 specifieke taken meegegeven. Allereerst is er de AUTO-modus en de naam hiervan spreekt voor zich. Auto staat in dit geval voor automatisch, wat in dit geval betekent dat je met één druk op de knop je gehele woning laat stofzuigen. Er is echter ook de Area-modus, waarmee je specifieke kamers kunt selecteren die gezogen moeten worden. Je kunt vervolgens ook nog kiezen of de robot deze kamer één of twee keer moet behandelen. Datzelfde kun je doen in de Custom-modus. In deze modus teken je zelf een vak op de plattegrond van je huis. De robot zal dan alleen dit specifieke gebied gaan schoonmaken. Bij iedere modus geldt dat wanneer de robot klaar is met zijn taak, hij automatisch zal terugkeren naar het oplaadstation.

Navigatie

Zoals eerder al gemeld, is de Deebot OZMO 950 uitgerust met nieuwe Smart Navi 3.0. Deze navigatiemethode gebruikt lasers om zijn weg door je huis te vinden. De robot is dus niet afhankelijk van voldoende licht in je kamers om zijn weg te vinden, iets dat bij bijvoorbeeld Roomba i7 wel het geval is. Wanneer je jouw Deebot voor het eerst aan het werk zet, zal je via de app zien dat hij langzaam maar zeker een plattegrond begint te maken van jouw huis. Hij herkent deuren, muren en objecten, waardoor hij uiteindelijk precies weet waar kamers beginnen en eindigen. Je hoeft niet bang te zijn dat de robot van de trap valt, want hij is uitgerust met sensoren die diepte kunnen herkennen. Als de robot eenmaal klaar is met zijn eerste ronde, kun je op de getekende plattegrond precies aangeven waar hij wel niet mag komen. De robot zal tijdens schoonmaakklussen systematisch ter werk gaan. Dit houdt in dat hij eerst langs de randen van een kamer gaat en vervolgens in zigzag-bewegingen het midden van de ruimte schoonmaakt. Snel en effectief dus.

Dweilfunctie

Oke, we zeggen het maar gelijk: dweilfunctie is eigenlijk niet het goede woord. Ja, de Deebot OZMO 950 kan een natte doek over je vloer halen, maar verwacht niet hetzelfde resultaat als met een dweil. De mopping-functie is ook meer bedoeld om oppervlakkig schoon te maken en bacteriën te verwijderen. Heb je net koffie of thee gemorst, dan zal de robot dit wel kunnen verwijderen, maar dit lukt een stuk minder goed bij vlekken die al een tijdje zijn ingedroogd. Toch is de dweilfunctie, of beter gezegd mopping modus, een prima toevoeging aan de Deebot OZMO 950, die als hoofdtaak toch echt stofzuigen heeft. Maar hoe werkt dat ‘moppen’ nou precies?

Achterop de robot zit een watertank, die eenvoudig los te klikken is. Deze vul je met water (het wordt afgeraden om hier schoonmaakmiddel aan toe te voegen) en vervolgens monteer je de herbruikbare of de wegwerpdoek aan de onderkant en klik je de watertank weer terug op de robot. De Deebot OZMO 950 zal nu automatisch overschakelen naar de mopping modus. In de app kun je vervolgens nog selecteren of je wil dat de robot veel of weinig water gebruikt tijdens het dweilen. Het ingebouwde pompsysteem past dit dan automatisch aan. Is de robot klaar met zijn ronde? Vergeet dan niet de dweil weer te verwijderen, omdat hij anders lange tijd met een natte doek bij het oplaadstation staat, wat ervoor kan zorgen dat je een kringel op je vloer krijgt.

Heb je tapijt in huis of zijn er specifieke plekken waar je niet wil dat de robot dweilt? Dan kun je dit via de app eenvoudig aangeven met de ‘no-mop zones’. Wat ook goed is om te weten: je hoeft het stofzuigen en dweilen niet apart van elkaar te doen. De Deebot OZMO 950 kan stofzuigen én dweilen tegelijk. Een erg handige functie, die ervoor zorgt dat je sneller en efficiënter kunt schoonmaken.

Afbeeldingsresultaat voor ozmo 950 deebot mopping

Schoonmaakprogramma’s

Een robotstofzuiger zorgt ervoor dat het stofzuigen in jouw huis geautomatiseerd wordt, maar je moet hem nog wel iedere keer aan het werk zetten. Dit is echter verleden tijd met de vernieuwde schoonmaakprogramma’s van Ecovacs. Zij hebben de Deebot OZMO 950 uitgerust met nieuwe opties, waardoor je eigenlijk geen omkijken meer hebt naar het stofzuigwerk. Met de schoonmaakprogramma’s kun je instellen waar, wanneer en hoelaat de robotstofzuiger aan het werk moet gaan. Het enige wat je nog zelf moet doen, is het stofbakje zo nu en dan legen.

Als je naar de instelling van de Deebot OZMO 950 gaat, zie je daar een knop ‘cleaning schedule’. Wanneer je hierop klikt, kun je rechts bovenin schoonmaakschema’s toevoegen. Ga je bijvoorbeeld iedere dag om 08:00 uur naar je werk? Dan kun je instellen dat de robotstofzuiger op dat moment zijn ronde door het huis gaat maken. Zo zorg je ervoor dat je altijd thuiskomt in een schoon huis. Je kunt er ook voor kiezen om schema’s te maken voor specifieke kamers in het huis. Zo kun je bijvoorbeeld iedere woensdag om 15:00 uur je woonkamer laten zuigen, terwijl je de robot voor de vrijdagmiddag om 13:00 uur instelt om je keuken stof- en vuilvrij te maken.

Afbeeldingsresultaat voor ozmo 950 deebot

Nadelen Deebot OZMO 950

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan Deebot OZMO 950 van Ecovacs? Niet echt, maar er zijn wel wat verbeterpuntjes. De meeste verbeterpunten die wij konden vinden, lijken softwarematig op te lossen, dus wellicht dat Ecovacs nog met een update (nieuwe firmware) komt. Zo mag het opslaan van meerdere verdiepingen in een huis wel verbeterd worden. Het is behoorlijk omslachtig om de robot meerdere kaarten te laten maken. Het is ons al twee keer overkomen dat de robot zo goed als klaar was, maar dan het oplaadstation niet terug kon vinden. Wanneer hij niet uit zichzelf terugkeert naar het oplaadstation, kan de nieuwe map ook niet worden opgeslagen. Erg vervelend en tevens tijdrovend. Gelukkig heb je er geen omkijken meer naar als het eenmaal wél is gelukt.

Een ander puntje wat verbeterd zou kunnen worden, is het navigeren. Over het algemeen gaat dit goed, maar een hele enkele keer lijkt het alsof de robot ‘de draad kwijt is’. Dan blijft hij soms minutenlang in dezelfde hoek van de kamer prutsen, alvorens hij weer een ‘helder moment’ krijgt en verdergaat waar hij gebleven was. Tot slot is het ons één keer gebeurd dat de robot uit zichzelf een fictieve kamer toevoegde aan de map van ons huis. Volgens de robot zat er naast de woonkamer nog een kamer, terwijl dit niet het geval was. Geen groot probleem, maar wel een beetje slordig.

Eindoordeel

Al met al is de Deebot OZMO 950 van Ecovacs veruit de beste en meest veelzijdige robotstofzuiger die we tot dit moment hebben gezien. De zuigkracht, toch wel het belangrijkste bij een product uit deze categorie, is uitstekend, maar dit is niet perse hetgeen waarmee de Deebot OZMO 950 zich onderscheidt van de concurrentie. De winst ten opzichte van de concurrentie, wordt vooral op andere gebieden geboekt, zoals met de Smart Navi 3.0, de mogelijkheid tot stofzuigen én dweilen tegelijk, het opslaan van meerdere maps, het naar eigen smaak indelen van kamers en het instellen van gevarieerde schoonmaakschema’s. Ook de batterijduur is absoluut een pluspunt, waarmee de Deebot haar concurrenten flink het nakijken geeft.

Ben je het handmatig stofzuigen beu en wil je een robotstofzuiger die je het werk volledig uit handen neemt? Dan is de Deebot OZMO 950 absoluut iets voor jou. Je moet echter wel bereid zijn de portemonnee te trekken, want deze robotstofzuiger is – op moment van schrijven – alleen nog verkrijgbaar bij Coolblue voor een prijs van 699 euro. Hij is het geld echter wel waard, zo vinden wij.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN