REVIEW: De Ecovacs Deebot 900 is dé robotstofzuiger van de middenklasse

Ben je op zoek naar een robotstofzuiger, maar wil je er niet een half maandsalaris aan kwijt zijn? Dan is een model uit de middenklasse een goede optie. Het aanbod is echter enorm, dus wat is nu de beste keuze voor de beste prijs? Wij gingen aan de slag met de Deebot 900 van Ecovacs Robotics en kunnen concluderen dat deze robotstofzuiger een absolute topper is binnen haar segment.

Ecovacs

Laten we beginnen bij het merk, iets dat voor veel mensen toch behoorlijk zwaar weegt. De Deebot 900 is ontworpen door Ecovacs Robotics, een bedrijf dat gespecialiseerd is in – de naam zegt het al – robots. Het bedrijf werd in 1998 in China opgericht door Qian Dongqi. Ecovacs Robotics is inmiddels wereldwijd bekend en vestigde haar naam vooral met robots die ondersteunen bij het huishouden. In 2013 had Ecovacs in China al meer dan 60% van de robotmarkt in handen. Twee jaar later ontving het de CES Innovatie Award voor haar solar panel schoonmaakrobot, een machine dat zonnepanelen reinigt. We mogen dus wel stellen dat Ecovacs Robotics een goed en betrouwbaar merk is. Het is niet voor niets dat grote webshops als Bol.com en Coolblue.nl meerdere producten van Ecovacs aanbieden.

Stofzuigen doe je vanaf nu niet meer zelf

We horen vaak dat robotstofzuigers een goede aanvulling zijn op het huishouden. Met een robotstofzuiger in huis, zou je zelf minder vaak hoeven te stofzuigen. Nou, wij hebben goed nieuws voor je: met de Deebot 900 hoef je nauwelijks zelf nog in actie te komen. Ja, hij pakt kleine kiertjes, hoekjes en trappen niet mee, maar dat zijn dan ook één van de weinige plekken die je zelf nog even moet doen. Na ruim een half jaar testen, kunnen wij zeggen dat de Deebot 900-robotstofzuiger voor 90 procent het stofzuigwerk uit handen neemt. Voor een model dat qua prijs in de middenklasse valt, is dat bijzonder knap. Hoe het zit met de zuigkracht van de Deebot 900, lees je hieronder.

Zuigkracht meer dan goed

De zuigkracht van de Deebot 900 is meer dan goed te noemen. We kiezen bewust niet voor het woord uitstekend, want er zijn modellen op de markt die beter zijn, al zijn deze ook duurder. Toch hebben we tijdens onze testperiode niets te klagen gehad over de zuigkracht van de robotstofzuiger. De Deebot 900 neemt in zijn eerste reinigingscyclus vrijwel al het vuil mee dat op de grond ligt, van broodkruimels tot hondenharen. Blijft er toch nog iets achter, dan stuur je de Deebot 900 nogmaals de kamer in om de laatste resten op te zuigen. Het is meestal niet nodig om zelf nog in actie te komen.

Ecovacs heeft haar Deebot 900 uitgerust met twee verschillende zuigstanden: standaard en maximaal. De standen spreken voor zich. Heb je een harde vloer en liggen er kruimels, stof of haren op de grond? Dan zal de standaard-modus voldoende zijn om je vloer schoon te krijgen. Heeft er iemand met zand onder zijn schoenen over je tapijt gelopen? Dan is standje maximaal wellicht een betere keuze. Het verschil tussen deze twee standen, is te zien aan de zuigkracht en te horen aan het geluid. Zet je de zuigkracht van de Deebot op maximaal, dan zal hij duidelijk meer decibel produceren. Logischerwijs gaat de batterij ook sneller leeg wanneer hij de zwaarste zuigstand is ingeschakeld.

Afbeeldingsresultaat voor suction power deebot 900

Verschillende schoonmaakstanden

De Deebot 900 is uitgerust met drie verschillende schoonmaakstanden: area, auto en custom. Eerstgenoemde stand kan gebruikt worden om niet de gehele verdieping, maar één of meerdere specifieke kamers te stofzuigen. Zo kun je bijvoorbeeld de hal en de woonkamer laten stofzuigen, terwijl je de keuken achterwege laat. Met de auto-stand, gaat de robotstofzuiger op de automatische piloot door het huis. Hij zal alle kamers meenemen, mits ze niet afgesloten zijn. Wil je slechts een specifieke plek schoonmaken, bijvoorbeeld omdat je ergens geknoeid hebt, dan is de custom-stand perfect. Je selecteert in de app van Ecovacs het gebied dat de stofzuiger moet schoonmaken en kiest vervolgens of hij deze oppervlakte één of twee keer moet behandelen. Is de robotstofzuiger klaar? Dan zal hij automatisch terugkeren naar het oplaadstation.

Aansturen Deebot 900

Het in- en uitschakelen van de Deebot 900 kan op drie manieren. De meest praktische en uitgebreide optie, is de bediening via je smartphone. Je hebt hiervoor de EcovacsHome-app nodig, die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. In de app kun je jouw robot via wifi koppelen en vervolgens aansturen. Met je smartphone kun je de meest uiteenlopende zaken regelen. Je kunt je Deebot uiteraard aan het werk zetten, maar je kunt ook de kwaliteit van de accessoires – zoals de borstels en de filters – checken, updates uitvoeren of terugkijken waar en wanneer je stofzuiger taken heeft uitgevoerd. Tevens kun je via de app een schoonmaakschema instellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de Deebot iedere dag van de week standaard om 17:00 uur zijn ronde te laten maken. Handig als je overdag aan het werk bent en graag thuiskomt in een schoon huis.

Naast de app, kun je de Deebot ook aansturen met de fysieke knop. Deze knop vindt je bovenop het apparaat. Hiermee kun je de stofzuiger starten, pauzeren, stoppen en uitschakelen. De derde en tevens laatste manier om de Deebot in- en uit te schakelen, is via voice control. Maak je gebruik van Google Asisstant of Amazon Alexa, dan kun je via spraakopdrachten de stofzuiger aan het werk zetten. Via de app van Ecovacshome is het mogelijk om je robot een naam te geven en hem vervolgens met deze naam aan te sturen via voicecontrol: “Hee Google, zet {naam robot} aan het werk.” Handig!

Navigatie

Voor robotstofzuigers in de middenklasse, is een systematische schoonmaakroute niet vanzelfsprekend. Bij de Deeboot 900 is dit gelukkig wel het geval. Wat dit inhoudt? Dat de stofzuiger exact weet waar hij wel en niet is geweest en dat hij daardoor geen oppervlaktes overslaat. De Deebot 900 is uitgerust met SMART NAVI en brengt met lasers jouw huis in kaart, letterlijk. Wanneer de Deebot 900 voor het eerst zijn ronde maakt en je houdt de app bij de hand, zal je zien dat hij langzaam maar zeker een tekening maakt van jouw woonruimte. Hij zal de verschillende kamers lokaliseren en dit ook als zodoende noteren in de app, waardoor jij de mogelijkheid hebt om per kamer aan te vinken of er wel of niet gezogen moet worden. Ook obstakels worden door de Deebot in kaart gebracht, zodat hij er de volgende keer niet hard tegenaan botst en zichzelf of jouw interieur beschadigt. Nadert de Deebot een trap? Geen paniek, door de ingebouwde antival-sensoren hoef je niet bang te zijn dat hij naar beneden dondert.

Mapping en gebiedsafbakening

Als de Deebot 900 zijn eerste volledige ronde door jouw huis heeft gemaakt, zal hij automatisch terugkeren naar het oplaadstation. Vervolgens zie je in de Ecovacshome-app de 2D-tekening die de stofzuiger heeft gemaakt van de woning. Wil je nu dat de Deebot standaard bepaalde plekken overslaat tijdens het reinigen, bijvoorbeeld omdat je hond een vaste slaapplaats heeft of omdat er ergens kabels rondslingeren waarin de robot zich kan verslikken, dan is het mogelijk om via de app gebiedsafbakening toe te passen. Je tekent op de map gewoon een gebied waar de robot niet mag komen en klikt op opslaan. Een kind kan de was doen!

Afbeeldingsresultaat voor deebot 900 mapping

Tevens kun je op de map selecteren welke kamers de robotstofzuiger moet gaan schoonmaken. Zo kun je bijvoorbeeld de woonkamer en de hal selecteren, maar de keuken en je kantoorruimte achterwege laten. Ook is het mogelijk om spotcleaning toe te passen, wat inhoudt dat je op de map een kleine oppervlakte selecteert, die de robot vervolgens éénmaal of tweemaal schoonmaakt. Handig als je bijvoorbeeld ergens geknoeid hebt of veel stof hebt liggen. Via de app kun je tevens zien waar de robot zich nu bevindt, welke stukken hij al heeft schoongemaakt en hoelang hij hier over heeft gedaan.

Accessoires Deebot 900

De Ecovacs Deebot 900 is voorzien van een mainbrush, oftewel de hoofdborstel, en twee sidebrushes. In de doos wordt van deze accessoires een extra exemplaar meegeleverd. Ditzelfde geldt voor het filter, dat achter het opvangbakje voor het stof en vuil bevestigd zit. In de app van Ecovacs kun je precies zien wanneer een accessoire aan vervanging toe is, dus bijvoorbeeld wanneer het filter niet meer optimaal filtert of de borstel begint te rafelen. Heb je enkel laminaat in huis en weinig of geen vloerkleden? Dan kun je overwegen de hoofdborstel uit de Deebot te verwijderen, zodat er enkel een ‘zuigmond’ over blijft. Dit werkt op harde vloeren een stuk efficiënter en maakt ook minder geluid.

De accessoires voor de Deebot 900 bestellen, is heel eenvoudig via het internet te doen. Het vervangen van de onderdelen kost eveneens weinig tijd. Het is vrijwel allemaal een kwestie van ‘plug and play’. De accessoires zijn op zich vrij prijzig, dus het is raadzaam om je huidige accessoires zo lang mogelijk goed te houden. Dit kun je doen door bij de borstels regelmatig de vastgedraaide haren te verwijderen en door het filter regelmatig onder de kraan af te spoelen.

Afbeeldingsresultaat voor deebot 900 accessoires

Accuduur

Een belangrijk onderdeel van een stofzuigerrobot, is de accuduur. Hoelang gaat de batterij van de Ecovacs Deebot 900 mee? Dit hangt voornamelijk af van de ingeschakelde zuigkracht en of de robot snel zijn route kan afleggen door jouw woning, zonder constant te botsen en te moeten draaien. Zet je de zuigkracht op standaard, dan moet je Deebot zo’n 90 minuten kunnen schoonmaken, alvorens hij uit zichzelf weer terugkeert naar het oplaadstation. In de maximale zuigstand wordt de batterijduur in theorie gehalveerd, al hebben wij in de praktijk regelmatig meegemaakt dat hij dan ook nog wel een uurtje mee kan. Uit onze test bleek dat de Deebot 900 in de maximale stand makkelijk de gehele benedenverdieping á 70 m2 schoon kon krijgen, zonder te maken te krijgen met een lege batterij. Is de accu nu toch voortijdig leeg? Geen paniek, de robot keer uit zichzelf terug naar het oplaadstation en gaat bij voldoende batterij weer verder waar hij gebleven was.

Nadelen Deebot 900

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan de Ecovacs Deebot 900 robotstofzuiger? Jawel, maar het zijn geen onoverkomelijke zaken. Zo wil de robot nog wel eens zijn geheugen verliezen, waardoor je de getekende map van je huis kwijt bent. Vaak kun je dit herstellen door de Deebot tijdelijk uit te schakelen en hem vervolgens weer aan te zetten. Ook wil hij zich nog wel eens verslikken in kabels, dus het is aan te raden om kabels goed weg te werken of gebiedsafbakening toe te passen in ruimtes waar veel kabels los liggen. Tot slot heeft de Deebot 900 heel zelden nog wel eens moeite om het oplaadstation uit zichzelf terug te vinden. Hierdoor kan het soms een aantal minuten in beslag nemen voordat hij terug is. Dit is echter slechts een kwestie van geduld en komt maar zeer sporadisch voor.

Deebot 900 kopen of bestellen

Ben je net als wij overtuigd van toegevoegde waarde van de Ecovacs Deebot 900 robotstofzuiger? Dan kun je deze al binnen 24 uur in huis halen. Op moment van schrijven is de Deebot 900 bij bol.com te bestellen voor een prijs van 349 euro. Beschik je over een Select-abonnement van bol.com, dan kun je de robotstofzuiger nog dezelfde dag laten bezorgen. Je kunt ook kiezen voor de Deebot 901 bij Coolblue. Dit is in grote lijnen dezelfde robot als de 900, maar dan met een grotere batterij. Deze kost op moment van schrijven 449 euro. Coolblue heeft ook fysieke vestigingen, waar je de robotstofzuiger met eigen ogen kunt bekijken.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN