Tandenpoetsen: elektrisch of met de hand? Wat is beter?

Elektrisch je tanden poetsen of toch met de hand? Een elektrische tandenborstel is in de aanschaf behoorlijk duur, maar betaalt het zich uit? Of kun je met de hand vrijwel hetzelfde resultaat bereiken? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen tot een heldere conclusie: elektrisch tandenpoetsen is beter!

Elektrisch of met de hand poetsen? Dit zeggen de experts

Tandenpoetsen behoort – als het goed is – tot een dagelijks ritueel en het is daarom belangrijk dat je het goed doet. Maar kun je met een handtandenborstel hetzelfde bereiken als met een dure elektrische borstel? De experts zeggen van niet, zo blijkt uit een onderzoek van Zorg.nu, dat in gesprek ging met medewerkers van het Academisch Centrum Tandheelkunde (ACTA) en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandheelkunde (KNMT).

Martijn Rosema van ACTA stipt het gebruikersgemak aan als een groot pluspunt van de elektrische tandenborstel. “Het belangrijkste voordeel van het poetsen met een elektrische tandenborstel, is dat deze veel sneller beweegt. Het enige wat je hoeft te doen, is de borstel goed op de tand of kies te plaatsen, waarbij je ook een klein randje van het tandvlees moet meepoetsen en niet ook nog hoeft te bewegen”, zo zegt hij. “Dat is voor veel mensen al lastig genoeg. Je hoeft je dus maar op één ding te focussen en daardoor poets je gemiddeld gezien beter.”

Mariska de Beijer van het KNMT sluit zich aan bij de woorden van Rosema. Zij ziet echter nog andere voordelen van het poetsen met een elektrische tandenborstel. “De ronde kop is klein en daardoor komt hij gemakkelijker op lastige plekjes”, aldus De Beijer. Volgens haar is een roterende borstel op hoge snelheid ook een stuk effectiever tegen tandplak dan het poetsen met een handtandenborstel. Tevens zijn de meeste elektrische tandenborstels uitgerust met een timer, waardoor je precies weet wanneer je twee minuten hebt gepoetst.

Als we kijken naar wat een andere expert hierover zegt, dan moeten we er wel bij vermelden dat het hier om een ‘wij van wc eend adviseren wc eend’-gevalletje gaat. Oral-B, een producent van (elektrische) tandenborstels en tandpasta, is namelijk heilig overtuigd van de voordelen van elektrische poetsen. En eerlijk is eerlijk: terecht, zo blijkt uit de bovenstaande verklaringen van het ACTA en KNMT. Oral-B zegt er het volgende over: “Klinische onderzoeken hebben aangetoond dat elektrische tandenborstels met roterende en trillende bewegingen effectiever zijn in het verwijderen van tandplak en helpen je mond gezonder te houden dan gewone manuele tandenborstels.” Zij stellen zelfs dat de elektrische borstels van hunzelf tot 100% meer tandplak verwijderen.

elektrische tandenborstel of handtandenborstel

Wat zijn de voordelen van elektrisch poetsen?

Oke, we weten nu dat elektrisch poetsen beter en hygiënischer is dan poetsen met een handtandenborstel, maar wat zijn nu precies de voordelen? Een elektrische tandenborstel kost namelijk nogal wat en waarom zou je jouw zuurverdiende geld daaraan uitgeven? Wij hebben de voordelen van elektrisch poetsen even voor je opgezocht en op een rijtje gezet.

Allereerst beschikken elektrische tandenborstels bijna allemaal over een timer, en daar zit direct een grote winst. Mensen die manueel poetsen, denken vaak dat ze lang genoeg hebben gepoetst, terwijl ze nog niet aan de minimale twee minuten zitten. De timers op de elektrische borstels geven een signaal wanneer je de aanbevolen twee minuten hebt bereikt. De grootste winst zit hem echter in de poetsbewegingen. Een elektrische borstel kan wel zo’n 500 bewegingen per seconde bereiken. Probeer dat maar eens met een handtandenborstel te bereiken. En de bewegingen zorgen er juist voor dat tandplak wordt verwijderd, tanden worden gepolijst en dat je gebit schoner wordt.

Een elektrische tandenborstel is in de aanschaf wellicht ietwat prijzig, maar dit betaalt zich op meerdere gebieden terug. Ten eerste krijg je er een gezonder en tevens schoner gebit voor terug, maar anderzijds kun je hierdoor ook wat bezoekjes aan de tandarts besparen. Want wie goed poetst, hoeft minder vaak met gaatjes of geïrriteerd tandvlees naar de tandarts. En dat scheelt je ook weer in de portemonnee.

De wat duurdere elektrische borstels hebben nog meer voordelen. Zo zijn er borstels met ingebouwde druksensoren, die aangeven wanneer je te hard poetst. Deze druksensoren beschermen je tandvlees. Tevens zijn er elektrische tandenborstels die verschillende poetsstanden hebben, onder meer voor witte tanden of reiniging van de tong. Redenen genoeg dus om de overstap naar een elektrische tandenborstel te overwegen.

Nadelen elektrische tandenborstel

Na het lezen van dit artikel denk je misschien dat elektrisch poetsen je naar de zevende hemel brengt, maar er zijn ook zeker wat (kleine) nadelen te noemen. Een elektrische tandenborstel is namelijk, zoals al eerder gezegd, behoorlijk prijzig. Waar je voor een handtandenborstel soms nog geen twee euro kwijt bent, daar kost een elektrische variant vaak al enkele tientallen euro’s. De duurdere versies kunnen zelfs oplopen tot twee honderd euro. Een flinke smak geld en daar komen de kosten voor de opzetbare borsteltjes nog bij. Echter, op de lange termijn heb je flink wat voordeel van deze investering.

Een ander nadeel is dat elektrisch poetsen vaak geen aanrader is voor mensen met gevoelige tanden en gevoelig tandvlees. De roterende borstel kan in dat geval naar aanvoelen. Tot slot moet je, wanneer je elektrisch poetst, opletten dat je niet teveel druk op de borstel zet. Hiermee kun je je glazuur beschadigen. Dit gebeurt echter niet zo snel en daarnaast hebben de duurdere elektrische borstels de beschikking over druksensoren, waardoor je vanzelf een melding krijgt als je te hard drukt.

Wat is de beste elektrische tandenborstel?

Als je nu nog met de hand poetst en wilt overstappen naar elektrisch poetsen, dan wil je natuurlijk weten welke elektrische tandenborstel je het beste kunt kopen. Nu komen er ieder jaar nieuwe modellen op de markt, maar tandartsverzekering.nl heeft er op basis van een aantal tests een lijstje van gemaakt. De Oral-B Genius 9000N White wordt door verschillende partijen als beste getest. Dit model kost echter wel zo’n 140 euro. Ga je liever voor een goedkopere variant, dan komt de Philips Sonicare HealthyWhite goed uit de bus. Deze elektrische tandenborstel heb je al voor zo’n 70 euro. Wil je eerst even kijken of elektrisch poetsen wel iets voor je is? Dan kun je beter voor de Oral-B Vitality Cross Action gaan. Dit is een basismodel en kost je nog geen 20 euro.

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN