Vis a Vis is een Netflix-serie die je absoluut gezien moet hebben

Vis a Vis, ook wel bekend onder de internationale naam Locked Up, is dé serie voor liefhebbers van trammelant in de gevangenis. Vond je Prison Break te gek of keek je met veel plezier naar Orange is the new Black? Dan moet Vis a Vis de volgende Netflix-serie op je bingwatchlist worden.

Waar gaat Vis a Vis, alias Locked Up, over?

Vis a Vis is een Spaanstalige serie die gaat over een naïeve vrouw, Macarena Ferreiro, die in de gevangenis belandt, nadat ze geld heeft verduisterd voor haar ex-vriend. De hoofdrol wordt gespeeld door Maggie Civantos. Ferreiro krijgt een straf van zeven jaar opgelegd, maar is zich geenszins van plan hier bij neer te leggen. Haar borgsom bedraagt één miljoen euro, maar hoe komt ze aan dit geld? Als duidelijk wordt dat een andere gevangene ergens in de buitenwereld een zak met flinke contanten heeft verstopt, begint het spel pas echt. Ferreiro schakelt de hulp van haar vader en broer in om het verborgen geld op te sporen. Maar wat ze niet weten is dat ze te maken krijgen met een Egyptische moordenaar, die eveneens uit is op het geld om zijn vriendin, die ook vast zit in dezelfde gevangenis, vrij te krijgen.

Welke acteurs hebben een rol in Vis a Vis?

Zoals gezegd is de hoofdrol van Macarena Ferreiro weggelegd voor Maggie Civantos, die ook bekend is van de serie La Chicas del Cable. Haar broer wordt gespeeld door Daniel Rotiz en haar vader door Carlos Hipólito. Een andere grote rol wordt vertolkt door Alba Flores, die bekend werd met haar rol als Nairobi in de serie La Casa de Papel. Verder zijn er ook rollen weggelegd voor Berta Vázquez, Najwa Nimri en María Isabel Díaz. De bewaking van de gevangenis wordt onder andere gespeeld door Alberto Velasco en Roberto Enríquez. De politiechef, die eveneens een grote rol vertolkt in de serie, is in handen van Jesus Castejon. In de serie Vis a Vis spelen echter een grote hoeveelheid acteurs een prominente rol. We kunnen ze dus wel allemaal gaan opnoemen, maar dat zou iets teveel van het goede zijn.

Welke score krijgt Vis a Vis op het internet?

Op de website MijnSerie.nl krijgt Vis a Vis een score van 8.7 uit 10, een zeer goede beoordeling dus. Op IMDb, de grootste internationale website voor films en series, wordt het Spaanse goudhaantje beoordeeld met een sterke 8.2. Ook op Tvmeter, een aftakking van het meer bekende Moviemeter, krijgt Vis a Vis met 4,7 sterren (uit 5) een ijzersterke rating. Ook als we kijken naar de reviews van de doorsnee kijkers, zien we dat Vis a Vis enorm veel lof oogst. “Een excellente Spaanse tv serie”, zo schrijft ene Anibeli. “Geweldige serie, zeker het kijken waard”, zo vult Martin Deaugusto aan.

Hoeveel seizoenen zijn er van Vis a Vis?

Op moment van schrijven heeft Vis a Vis, alias Locked Up, vier seizoenen. En deze heb je niet zomaar in één dag uitgekeken. De afleveringen duren namelijk lang en waar seizoen één nog zestien stuks in haar pakket had zitten, daar heeft seizoen twee maar liefst negentien afleveringen. Seizoen drie is met haar acht afleveringen een stuk compacter en datzelfde geldt ook voor seizoen vier. Of er nog een vijfde deel in de reeks gaat komen, is nog niet bekend. Er is echter wel een kleine fuck up, en dat is dat Netflix op dit moment maar twee seizoenen online heeft staan. Het lijkt er echter op dat, mede door het grote succes van de serie, de overige twee seizoenen ook snel te zien zullen zijn op de populaire streamingsdienst.

Update 08-11: Seizoen 5 bevestigd

Goed nieuws voor de fans van Vis a Vis, want de Spaanstalige televisieserie komt definitief met een vijfde seizoen. Hoe zit dat precies, want seizoen vier zou toch het einde seizoen? Klopt, maar de makers waren wel al van plan een spin-off te maken, genaamd El Oasis, met Macarena en Zulema in de hoofdrol. Dit idee vind nog steeds doorgaan, maar er wordt iets aan de plannen gewijzigd, zodat de spin-off door kan als het vijfde seizoen van Vis a Vis.

Over de cast is bekend dat naast Macarena en Zulema, ook Román (Daniel Ortiz), Sandoval (Ramiro Blas) en Goya (Itziar Castro) terugkeren voor het vijfde seizoen. Ook zullen een aantal nieuwelingen hun debuut maken in de serie. Onder meer Lisi Linder, Claudia Riera en Isabel Naveira geven acte de présence in het nieuwe deel. Wat hun rol precies gaat zijn, is nog niet bekend.

Vis a Vis

Het vijfde seizoen van Vis a Vis speelt zich 15 jaar na het einde van seizoen 4 af en zal acht afleveringen kennen. De tralies uit de welbekende gevangenissen zien we niet meer terug, want ditmaal zijn de dames op vrije voeten en maken ze mening juwelier en casino onveilig. Of Vis a Vis uiteindelijk ook nog met een zesde seizoen gaat komen, lijkt nu niet meer te kunnen worden uitgesloten. Scenarioschrijver Iván Escobar blijkt immers gevoelig voor de mening van de fans, zo blijkt uit een interview dat hij onlangs had met RTL Boulevard.

Het vierde seizoen van Vis a Vis had in principe het laatste deel moeten zijn, maar Escobar liet zich toch verleiden door de fans. “We maakten een epiloog waar we van hielden, maar toen kregen we ineens berichten van mensen die uitspraken van Zulema op hun lichaam hadden getatoeëerd. Ze vroegen ons om meer te maken”, zo vertelt Escobar, die vervolgens direct in de pen kroop. “We willen iets vertellen dat nog niet verteld was: hoe zijn deze twee personen (Macarena en Zulema) buiten de gevangenis? In hoeverre de echte Vis a Vis-fan de serie zal begrijpen, weet ik niet, maar we wilden de twee wilde dieren uit hun normale omgeving halen”, zo besluit Escobar.

De grote vraag is nu: wanneer kunnen we beginnen met het bingewatchen van het vijfde seizoen van Vis a Vis? De opnames zijn in ieder geval al begonnen, dus heel lang zal het niet meer duren. De geruchten gaan dat het vijfde seizoen al in het eerste deel van 2020 zal worden uitgezonden op FOX in Spanje. De verwachting is dat kort daarna ook Netflix de rechten krijgt om het vijfde seizoen op te nemen in haar aanbod. Hoe dan ook, we zullen nog even geduld moeten hebben. Alles over Vis a Vis seizoen 5, inclusief de releasedatum, cast, trailer en meer, lees je hier!

✎ VERS VAN DE PERS

★ MEEST GELEZEN