Meer van dit?

Besparen met lampen? Zo verlicht je energiezuinig je woning

Lampen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 10 tot 20 procent van je stroomverbruik. Als je dus zuinig omgaat met je verlichting, kun je flink besparen op de kosten. Maar hoe kun je jouw huis nu energiezuinig verlichten?

Hoewel het stroomverbruik van een lamp an sich te verwaarlozen is, kun je er toch een hoop geld aan kwijt zijn. Je kunt je huis – en misschien ook wel je tuin – immers niet voldoende verlichten met één enkele lamp. Daarom branden er vaak wel vijf, tien of meer lampen tegelijkertijd. Urenlang. Iedere dag weer. En dat loopt uiteindelijk dan toch in de papieren. Gemiddeld is 10 tot 20 procent van je stroomkosten afkomstig van de verlichting in je huis. Maar dit percentage kun je drukken door gebruik te maken van onderstaande tips. Zo verlicht je jouw huis een stuk energiezuiniger.

Gebruik LED lampen

De makkelijkste manier om het stroomverbruik van je verlichting naar beneden te duwen, is door enkel en alleen nog maar gebruik te maken van LED lampen. LED verlichting is een stuk zuiniger dan bijvoorbeeld halogeen- of gloeilampen. In de meeste gevallen verbruik je met LED lampen 85 tot 90 procent minder stroom in vergelijking met een hierboven genoemd alternatief.

- Advertisement -

Hoewel LED lampen in de aanschaf duurder zijn dan halogeen- en gloeilampen, hebben ze ook een veel langere levensduur. Ze betalen zichzelf dus wel terug. LED lampen hebben – gemiddeld gezien – een levensduur van 40.000 branduren. Bij halogeenverlichting ligt dit gemiddelde op 3500 branduren. Gloeilampen gaan zelfs maar zo’n 1000 uur mee. LED verlichting gaat dus veel, veel langer mee.

Zet lampen (vaker) uit

Het gebeurt vaak dat mensen lampen hebben branden in ruimtes waar dat lang niet altijd nodig is. Zo kan het zijn dat je beneden televisie zit te kijken, terwijl de lampen op de bovenverdieping nog branden. Zonde. Zowel voor de levensduur van de lamp als ook de impact op je portemonnee, is dit niet gunstig. Wordt een ruimte – al is het maar kort – niet gebruikt? Zet de lamp(en) uit.

Kijk kritisch naar buitenverlichting

Heb je een lampje bij de voordeur? Bij de schuur? Verlichting rondom je vijver of sfeerverlichting in de tuin? Kijk eens kritisch naar welke van deze lampen echt aan moeten staan. Soms staat buitenverlichting de hele nacht te branden, terwijl daar niemand profijt van heeft, behalve de energieleverancier. Schakel je buitenlampen dus niet alleen op het gewenste moment in, maar ook uit.

Maak optimaal gebruik van daglicht

Voor niets gaat de zon op. Maak daar gebruik van. Witte muren en een lichte vloer kunnen het daglicht goed weerkaatsen. Zorg dat er voldoende daglicht naar binnen kan, waardoor je minder lang je lampen hoeft aan te zetten. Zet bijvoorbeeld je gordijnen volledig open en verplaats meubels of planten die het inkomende daglicht blokkeren. Houd ook je ramen schoon en vrij.

Koop lampen met zuinig energielabel

Vanaf 1 september 2021 is het nieuwe energielabel voor lampen in werking getreden. Tot 1 maart 2023 kun je echter ook nog lampen met het oude energielabel in de schappen tegenkomen. Dit is het label dat nog werkt met de plusjes, zoals A+ of A++, om de extra zuinigheid van het product aan te duiden. Vanaf 1 maart mag echter alleen nog het nieuwe energielabel op de verpakkingen staan.

Het nieuwe energielabel loopt van A tot en met G en geeft middels deze letters aan hoe zuinig een product in gebruik is. A staat voor zeer zuinig, terwijl G staat voor niet zuinig. Echter, niet iedere lamp uit dezelfde labelklasse is exact even zuinig. Kijk daarom ook naar het energieverbruik per 1000 branduren. Dit vind je doorgaans onderaan het energielabel, zie het voorbeeld hieronder:

Doordat het oude energielabel vervangen is door de nieuwe, kan het soms zo zijn dat een lamp die voorheen energielabel A+ had, nu ineens energielabel E of F heeft. Dit betekent niet dat deze lamp ineens een stuk minder zuinig is geworden, maar puur omdat de klassering is aangepast.

Smart LED lampen krijgen nu vaak energielabel G of F, maar laat je daar niet door afschrikken. Deze lampen zijn dimbaar en geven allerlei verschillende soorten kleuren licht. Bij een smart lamp gaat het energielabel daarom uit van maximale verbruik, maar in de praktijk gebruik je deze piek doorgaans zelden tot niet.

Kies voor slimme verlichting

Tegenwoordig is er meer dan voldoende aanbod in slimme verlichting. De meest bekende, zijn de smart LED lampen van Philips Hue. Echter, ook partijen als IKEA en Action hebben smartlampen in hun assortiment. Naast dat dit type lamp – vanwege de LED-techniek – sowieso al energiezuinig is, kun je ze ook volledig optimaliseren voor een lagere energierekening.

Slimme verlichting kun je doorgaans via een afstandsbediening en/of app op je smartphone besturen. Je kunt het type licht (warm of koud), de intensiteit (fel of gedimd) en het in- en uitschakelen instellen. Hierdoor kun je behoorlijk wat geld besparen.

Bij een ‘standaard’ lamp heb je simpelweg de keuze tussen aan en uit. De lamp zal haar maximaal beschikbaar aantal lumen gebruiken wanneer deze aanstaat. In veel situaties is dit overkill. Bijvoorbeeld op de slaapkamer, waar sfeerlicht doorgaans meer gewenst is. Met een smartlamp zet je eenvoudig de intensiteit lager en gebruik je dus ook minder stroom. Gezelliger én goedkoper dus!

ONS VOLGEN?